X-Men: First Class (2011)

Yes yes, ik vond ‘m gaaf..! Zeker na het in mijn ogen teleurstellende derde deel (The Last Stand) en het best belabberde Wolverine was het fijn een X-Men-film te zien die zich kan meten met de eerste twee delen. Matthew Vaughn heeft genoeg tijd voor het verhaal genomen, ook al is er vaker voor ‘comic relief’ dan voor ‘diepgang’ gekozen, de actie is GROOTS en de special fx zijn tenminste weer meer dan voldoende. In tegenstelling tot bij bv. Wolverine

X-Men: First Class gaat over de periode voorafgaand aan deel 1. Erik is nog vooral iemand die worstelt met de pijn uit de oorlog, waarbij je natuurlijk al weet dat ie uiteindelijk voor het slechte pad gaat kiezen. Ik denk nu ineens aan die drie Star Wars-prequels, waarin je de jonge Anakin Skywalker van lief manneke ziet groeien tot Darth Vader. Hier is de aanleiding voor de keuze voor het kwaad wat minder subtiel, maar een onvoorstelbaar lompe ervaring als die de Joden in de ’40-’45 meemaakten zou ‘subtiliteit’ ook misplaatst maken natuurlijk.
Maar terug naar de film. We zien Erik dus langzaam groeien totdat ie de leeftijd van acteur Michael Fassbender heeft bereikt. Je kent Fassbender mogelijk uit Inglourious Basterds (hij bestelde die drie whisky niet Duits genoeg), maar ik vond ‘m vooral indrukwekkend in Fish Tank. En Centurion vergeven we ‘m dan maar effe… ;)

Naast Eriks groei richting Magneto zien we ook Charles Xavier langzaam een befaamd professor in ‘evolutionary sciences’ (o.i.d.) worden. Ook hem volgen we van jong manneke die voor ’t eerst een andere mutant tegenkomt (Raven/Mystique; ja, ook zij was eerst onschuldig voordat ze voor ’t kwade pad koos) totdat hij de leeftijd van acteur James McAvoy heeft bereikt. McAvoy ken je mogelijk uit The Last King of Scotland, Atonement of The Last Station.

Ja, X-Men: First Class is vooral een film waarin uiteindelijk de splitsing tussen de ‘goede’ en ‘slechte’ mutanten wordt neergezet. En eigenlijk wilde ik typen dat het een film is waarin subtiel uiteen wordt gezet hoe deze splitsing tot stand komt, maar dan zou ik niet helemaal eerlijk zijn. Die diepgang wordt niet echt opgezocht. Ik moet ook toegeven, opmerkelijk genoeg zonder schaamte, dat dat voor mij hier ook niet hoefde. Natuurlijk weet je dat je van X-Men: First Class vooral een vette actiefilm moet verwachten. Daarnaast vroeg ik ’n vriendin van me welke ‘mutatie’ zij het liefste zou willen hebben, mocht je daarvoor kunnen kiezen. Als in: X-Men heeft voor mij eenzelfde aantrekkingskracht als bv. het eerste seizoen van Heroes, en mogelijk dat iedereen die fantasie wel heeft om ‘iets bovennatuurlijks’ te kunnen. En op dat vlak werkt X-Men: First Class erg goed.

Naast Fassbender en McAvoy zien we Jennifer – Winter’s Bone (!!) -Lawrence als Mystique, Kevin Bacon als Schmidt/Shaw, January – habbah habbah – Jones als Emma Frost, Oliver Platt als “Man in Black Suit” (serieus), Rose – Insidious – Byrne als CIA-agente MacTaggert, Rade – de Joegoslavische Brian Cox – Serbedzija als Russische generaal en … in een geweldige cameo. Haha, dat zal ik niet spoilen, maar ik vond die cameo erg leuk.

X-Men: First ClassZal ik nog meer vertellen? Dat er bijvoorbeeld géén scène meer komt na de aftiteling? Dat Erik/Magneto op een gegeven moment wel heel duidelijk refereert aan George ‘dubya’ Bush? Dat Matthew Vaughn z’n ervaring opdeed met Layer Cake en recentelijker Kick-Ass? Of dat het verhaal zich voornamelijk afspeelt in 1962-’63, ten tijde van het Varkensbaai-incident op Cuba, dat de wereld bijna in een kernoorlog deed belanden?

Nee, ik laat het hier bij. Als je net als ik keihard van de eerste twee X-Men-films hebt genoten, en juist ook teleurgesteld was door deel 3 en Wolverine, dan is X-Men: First Class best wel een verademing. Kennis van de eerdere films is wel handig, omdat je dan om bepaalde grappen harder zult lachen en bij bepaalde verhaallijnen de spanning meer zult voelen.
Ja, lekker popcorn-entertainment…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1270798

Een antwoord op “X-Men: First Class (2011)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *