The Book of Eli (2010)

Wat The Book of Eli in elk geval vóór heeft, is dat het een post-apocalyptische film is die haar publiek tenminste serieus neemt. Geen voice-over die vertelt hoe “het allemaal mis ging”, maar een rare sfeer die naarmate de film vordert beetje bij beetje ontrafelt wordt. Ik zag echt een meisje naast me af en toe op haar horloge kijken, alsof ze wilde dat de film haar eens iets uit ging leggen. Dat dat niet gebeurde vind ik een goede keuze, maar zal voor het grote publiek misschien licht onbevredigend zijn. En ik denk dan: “Fuck het grote publiek“…

The Book of Eli speelt zich dus af in een wereld waar de menselijkheid verdwenen is. We volgen Denzel Washington, een ‘loner’ die iets bij zich draagt wat schijnbaar veel waarde heeft voor bad guy Gary Oldman. De reden waarom het waarde heeft zal ik niet verklappen, maar ik vond het aardig scherp.

Hij belandt op een gegeven moment in een stadje dat wordt gerund door Gary Oldman en z’n ‘hoodlums’. Maar ondanks de lompheid van deze gasten is het wel een veiliger plek dan de woestenij om de stad heen. Is wreedheid nodig om iets van beschaving te bewerkstelligen?

De Hughes broertjes maakten eerder Menace II Society en From Hell, films waarin God inderdaad ver te zoeken is. De wereld van The Book of Eli is ook goddeloos, en je weet al snel dat alleen Denzel nog iets van een geweten heeft. Ergens vond ik het best vet om deze film nét na Shutter Island te zien, want de film toont hoe wreed mensen zijn als dat dunne laagje beschaving wegvalt.

Uiteindelijk is de boodschap van The Book of Eli niet mega-subtiel verpakt, en was de film wat mij betreft misschien wel wat beter (en cynischer) geweest als ie twintig minuten eerder was beëindigd. Want het einde van de film bevat nogal wat “WTF!“-momenten, die ik zeker niet ga verklappen, maar waar ik ook niet helemaal zeker van weet of het de hele film niet onderuit schopt. En die onzekerheid zal er zeker voor zorgen dat je na het zien van deze film nog wel even met vrienden erover zult willen kletsen. Want hoe zit het nou?

Maar ook: dat einde is zo anders dat het ook op zichzelf kan staan, en het is in elk geval nergens voorspelbaar. Ga deze film echter snel kijken voordat iemand per ongeluk dat einde verklapt, want ik moet eerlijk toegeven: de WTF!-momenten maakten de film voor mij niet slechter…

En dan heb ik het nog eens niet over die prachtige Mila Kunis gehad… ;)

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1037705

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *