Chugyeogja (a.k.a. The Chaser – 2008)

In mijn geweldige ‘goede-films-streak’ was The Chaser de zesde op rij. Na Invictus, The Hurt Locker, New York, I Love You, Shutter Island en The Book of Eli zag ik afgelopen donderdag The Chaser, een geweldig spannende Koreaanse film over een ex-agent en een seriemoordenaar in een kat-en-kat-spel…

In The Chaser volgen we zowel een voormalig-politie-agent-maar-nu-pooier die z’n meisjes één voor één ziet “verdwijnen” én een schuchter uitziende jongeman die met een beitel en hamer in z’n hand ineens een stuk minder aardig overkomt. De film toont eigenlijk één lange achtervolging, vandaar ook de titel. En waar je denkt dat dit op een gegeven moment saai kan worden: DAT WORDT ‘T NEVER NOOIT NIET..!

Met onconventionele montagetechnieken, een onverwacht geloofwaardig maar absurd verhaal, onderliggende kritieken op het Koreaanse politieapparaat en ’twists’ die gelukkig écht onverwacht zijn is The Chaser één van de betere thrillers die ik in de laatste vijf jaar gezien heb, zo niet de beste…
Dat ie daarna ook nog bij vlagen lomp, maar ook hilarisch is, dat maakt het des te knapper dat de spanning er zo lekker in blijft. En had ik al verteld dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, wat in het echt nóg lomper was…?

Ook leuk om weer eens mee te maken dat degene waar ik deze film mee keek de spanning op vele momenten helemaal niet trok en haar handen voor haar ogen hield. En misschien moet ik Roger Ebert ook helemaal niet proberen te overtreffen, maar hem gewoon quoten: “You sit there and The Chaser unfolds, and the director knows what he wants and how to do it without insulting us. In addition to remaking this movie, Hollywood should study it.”

En om ‘m te vergelijken met een andere geweldige Koreaanse film: The Chaser is misschien iets minder vet dan Old Boy, als film is ie wel beter… Old Boy is een beetje de Tarantino-versie van The Chaser ;-) .

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1190539

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *