Fast & Furious 6 (2013)

Ik vond The Fast and The Furious uit 2001 best geweldig. Deel 2 was zeker minder, maar lang niet zo slecht als het derde en vierde deel. Maar met het vijfde deel dacht ik dat regisseur Justin Lin (die drie, vier, vijf én zes gemaakt heeft) weer op de goede weg was, want die vond ik weer echt vet. Met dit zesde deel toont Lin niet alleen dat dat vijfde deel een lucky shot was, maar ook dat hij zich erg makkelijk laat ringeloren door de commerciële studio, want de manier waarop het zevende deel wordt aangekondigd doet bijna aan ’n soap-aflevering denken, zo goedkoop als de keuze voor een nieuw karakter is. Al zal een heel groot deel van het publiek het hierover niet met mij eens zijn…

Het verhaal
Dom (Vin Diesel) en z’n voormalige crew genieten van hun pensioen, nadat ze in deel 5 weg zijn gekomen met 100 miljoen dollar. Special agent Hobbs (Dwayne Johnson) heeft ‘m echter snel gevonden als blijkt dat de Engelse voormalige SAS-agent Shaw (Luke Evans) zich niet alleen aan de verkeerde van het juridische spectrum begeeft, maar dat ook nog eens doet met de hulp van Letty (Michelle Rodriguez), die inderdaad in het vierde deel toch wel degelijk dood ging. Doms motivatie is natuurlijk meteen getrokken, en vrijwel ieder karakter uit de vorige delen zegt zijn of haar hulp ook toe, zeker omdat er een vrijstelling van vervolging als beloning voor het vangen van Shaw tegenover staat. Dus niet alleen Paul Walker, maar ook Jordana Brewster, Gal Gadot, Sung Kang, Tyrese Gibson en Ludacris zijn weer van de partij.

Over-the-top
Shaw blijkt overigens nogal een geduchte race-tegenstander, zeker omdat hij vrij opmerkelijke voertuigen gebruikt. Flink wat gescheur en geknok verder bevinden onze helden én bad guys zich in een groot vrachtvliegtuig, waar de eindafrekening plaats kan gaan vinden. Maar op dat moment was Lin mijn interesse al lang kwijt.
Zoals ik al zei: ik ben echt wel fan van zeker het eerste en vijfde deel. Snelle wagens, lekkere meiden, stoere actie; dat kán goed gecombineerd worden. Maar al die stoere actie moet wel op één of andere manier geloofwaardig zijn, en daar gaat dit zesde deel volledig de mist in. Waar de actie in de eerste vijf delen natuurlijk ook flink overdreven was, daar overschrijdt Lin hier een aantal keren de grens. Vanaf de auto op een fly-over op een auto op een weg eronder springen/vliegen/zweven gaat mij gewoon te ver. En als dat nu één keer gebeurt, dan kan ik dat wel door de vingers zien. Maar niet alleen deze compleet ongeloofwaardige luchtacrobatiek toont dat Lin de weg wat kwijt was (of niet meer wist hoe hij het nóg vetter, nóg cooler moest maken), ik heb tijdens de film ook echt zeker een keer of vier tegen een vriendin moeten zeggen hoe slecht een scène of een dialoog was. En dat verraste me behoorlijk, op een negatieve manier…

Ringeloren
Dat Lin zich makkelijk voor de geldhongerige wagen van de studio laat spannen is misschien helemaal niet zo gek, maar de film bevat dus een schaamteloze link naar een volgende deel. Dat zullen veel fans (van dat nieuwe karakter) helemaal niet erg vinden en waarschijnlijk zelfs toejuichen, maar het toont helaas wel dat de franchise verder gaat in een richting die ik niet meer interessant vind.

Final credits
De fijne en vrijwel onschuldige guilty pleasure die deze franchise ooit voor me was is waarschijnlijk voorbij. Dat vind ik best jammer, want ik ging ooit zo ver dat ik best trots was dat één van de sound designers/engineers aan het eerste of tweede deel een Nederlander was, die de geluiden van één van de auto’s baseerde op het geschreeuw van biggetjes dat hij hoorde op de boerderij van z’n familie in het Limburgse Maashees.
Net zoals er in dit zesde deel een aantal acteurs al dan niet gedwongen afscheid neemt van hun rol in de franchise, daar ben ik bang ook afscheid te moeten gaan nemen van mijn rol als fan. Ook al is Justin Lin voor het zevende deel vervangen door James Wan, regisseur van Saw (deel 1) en Insidious. Dus misschien toch nog één kans..?

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1905041

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *