Dead Man Down (2013)

Helaas…
Ik denk wel te weten wat regisseur Niels Arden Oplev (o.a. van het eerste (Zweedse) deel van de Millennium-trilogie) met Dead Man Down wilde, maar uiteindelijk weet hij niet de juiste balans te vinden tussen karakterstudie en actiethriller. Als ik het positief uitleg, dan lijkt hij iets te graag de juiste rust te nemen en iets te geforceerd ’n goede film te willen maken. Als ik ’t populistischer en wat negatiever uitleg, dan heeft hij gewoon ’n redelijk saaie film gemaakt met ’n paar interessante aanknopingspunten, maar meer ook niet.
En is Noomi Rapace wel zo’n goede actrice als we na haar doorbraak in de Millennium-trilogie dachten..?

Het verhaal
Victor (Colin Farrell) is ’n Amerikaans-Hongaarse crimineel die zich samen met z’n maat Darcy (Dominic Cooper) aardig snel opwerkt in de criminele bende van Alphonse (Terrence Howard). Als hij echter in contact komt met z’n verminkte buurvrouw Beatrice (Rapace) blijkt al snel dat Victor er ’n ietwat verborgen agenda op nahoudt, terwijl Beatrice hem chanteert om de man terug te pakken die het ongeluk veroorzaakte waardoor zij zo’n toegetakeld gezicht heeft.

Tja, veel meer hoef en wil ik eigenlijk niet vertellen over de plot, want daar gaat de film grotendeels ook niet over. Ik vond het opmerkelijk dat de film zoveel tijd nam om Victors motivaties te tonen, en ook in ’t spel met Beatrice zitten zeer veel aanknopingspunten die je bijvoorbeeld aan ’n film als Drive of Deadfall zouden kunnen doen denken. Jammer voor Dead Man Down is dat die films echter beide een stuk tot een héél stuk beter zijn. En de reden is dat Oplev de juiste balans niet weet te vinden, en daardoor ook niet de juiste snaar…

Weird exposé
De onbalans is het meest zichtbaar in de manier waarop verschillende verhalen uitgewerkt/-legd worden. Waar ik me lichtelijk stoorde aan hoe Alphonse in één scène aan ’n mede-crimineel letterlijk uitlegt waarom hij in zijn slaapkamer binnenstormde en dreigt hem te doden, daar is Victors verhaallijn veel beter qua expositie. Langzaam maar zeker kom je achter de reden voor z’n gedrevenheid, wat overigens ook letterlijk als plot-lijntje in de film is verwerkt. En daarom begin ik nu te twijfelen of de makers wel bewust gekozen hebben voor deze interessantere, intrigerendere en respectvollere manier om het verhaal aan de kijkers duidelijk te maken, of dat het enkel ’n gevolg was van ’n plotkeuze die ze gemaakt hebben. En waar ik hierboven dus schreef dat ik dacht wel door te hebben wat Oplev met de film wilde, begin ik daar nu dus aan te twijfelen. Want uiteindelijk is de film – ondanks ’n drietal best vette scènes – wat te saai als actiefilm, maar zeker ook niet intrigerend genoeg als karakterstudie…

Casting en final credtis
Dead Man DownIk geef Noomi Rapace nog wel ’n kans hoor, maar dan hoop ik wel dat ze die in ’n volgende film aangrijpt. Ze viel namelijk behoorlijk op door haar rol in de Zweedse Millennium-films (alhoewel Rooney Mara in de David Fincher-versie van The Girl with the Dragon Tattoo beter was en terecht voor ’n Oscar werd genomineerd), maar daarna vond ik haar niet geweldig in Sherlock Holmes: A Game of Shadows en viel ze me ook niet echt op in Prometheus. En ook met Dead Man Down vestigt ze zich niet als ‘goede actrice’, if you ask me…
Colin Farrell is wel vrij goed in z’n rol, maar dat hij meer kan dan bijvoorbeeld Jason Statham was natuurlijk al langer duidelijk. Maar nu ik Stathams naam typ vraag ik me toch af of ze met hem in deze hoofdrol commercieel gezien geen succesvollere film gemaakt zouden hebben. Het drama in de film is namelijk niet goed genoeg om de film écht interessant te maken, en mogelijk hadden ze er dan beter zo’n simpele Statham-actie-wraakfilm van gemaakt.
Als je mij kent weet je dat dat eigenlijk best ’n belediging is, alhoewel het feit dat ik iets serieus over Dead Man Down heb trachten te schrijven ook als compliment gezien kan worden. Want de potentie is er wel, ook al komt die er niet uit…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2101341

Een antwoord op “Dead Man Down (2013)”

  1. Deze recensie vind ik wat persoonlijker en meer genuanceerd dan op nu.nl.
    als het een Statham-vehicle was geweest, dan was ik uit dr sneak preview weggelopen vrees ik.
    Deze combi van romance en aktie vind ik wel te doen, net als in Assasins, de enige stallone film die ik leuk vind.

    het acteerwerk van Noomi vond ik prima. Maar niet geloofwaardig als ‘monster’, het mens zag er nog steeds beeldschoon uit. Rol van Terence Howard kwam er voor mij niet uit. Einde was zo over de top dat vond ik jammer. Maar het is natuurlijk niet zo serieus bedoeld als de algehele toonzetting…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *