My Son, My Son, What Have Ye Done (2009)

David Lynch presents a Werner Herzog film“… Need I say more?
Nou, in m’n lijstje ‘lastig te recenseren films’ komt My Son, My Son, What Have Ye Done toch aardig hoog de top 5 binnen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er afgelopen maandagavond niet echt in kwam, maar de film intrigeerde me wel, zeker ook omdat ik nogal fan ben van bovengenoemde heren, en ze me eigenlijk nog nooit hebben teleurgesteld. En ook al is dit één van de lastigere films van Herzog om ‘door te hebben’, hoe meer ik er over lees en nadenk, hoe interessanter hij lijkt te worden…

Kort het verhaal: Michael Shannon (die van die terechte Oscarnominatie voor Revolutionary Road) speelt Brad McCullum, een in waanzin afglijdende man die nog altijd bij z’n moeder woont, meespeelt in ’n Grieks theaterstuk, daaruit wordt ontslagen omdat hij ’t teveel naar z’n hand wil zetten, maar dan wel de actie uitvoert die de hoofdpersoon in Orestes uit zou gaan voeren, namelijk het doden van z’n moeder.
Nee, dit is geen spoiler, want dat weet je na drie minuten in de film al. En dit is geen plotfilm, dus wees niet bang. De film volgt daarna de afwikkeling van de moordzaak door ‘homicide cops‘ Willem Dafoe en Michael Peña, die onder andere Chloë Sevigny en Udo Kier ondervragen, en via flashbacks komen we er dan achter dat zij nogal dicht bij Brad betrokken waren. Maar mogelijk niet dicht genoeg…?

Als je in een encyclopedie ‘cultfilm’ op zou zoeken (zo, hoe ouderwets klinkt dát, een “encyclopedie” ;)), dan zou je waarschijnlijk de poster van My Son, My Son, What Have Ye Done tegenkomen. Met andere woorden: Werner Herzog maakt niet alleen de meest onconventionele film van het jaar, maar hij is ook nog altijd zo’n ‘rebel’ die juist bewust scènes aan z’n films toevoegt om juist mainstream-kijkers tegen de haren te strijken. Dat doet hij in deze film twee keer, waarvan ik van één scène inmiddels wel door denk te hebben dat het echt niet alleen rebelleren is, maar ook een functie heeft in wat ie uiteindelijk met deze film wil zeggen. De echte betekenis van die andere scène ontgaat me nog, en misschien zit die er wel alleen in om geconditioneerde kijkers te ‘pesten’.

Ik zag op YouTube een Q&A met Herzog op het TriBeCa filmfestival, waarin hij als een soort kwajongen letterlijk toegaf dat hij een paar dingen had gedaan die ze in Hollywoodfilms niet zouden durven. Ik moest een beetje aan de leguanen- en krokodillenscènes denken uit Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans, die ook zo heerlijk tegendraads waren.

Een andere film die tijdens het kijken in me opkwam was Lynch’ Inland Empire, maar dat komt door m’n toch moeilijk te onderdrukken neiging om tijdens zo’n film al teveel te willen nadenken over waar de film naar toe gaat. En dat nadenken zit me tijdens het kijken nogal eens in de weg, want dan ‘voel’ ik ‘m mogelijk te weinig. Terwijl juist het gevoel, dat ik vooral Chloë Sevigny’s karakter door m’n tv wilde toeschreeuwen dat ze er wel eens iets van mocht zeggen, uiteindelijk misschien wel eens de sleutel kan zijn tot wat Herzog écht wil zeggen met My Son, My Son, What Have Ye Done.

Yes, Herzog toont weer aan dat film ook écht kunst kan zijn, hoe lastig hij het kijkers ook weer maakt…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1233219

5 Antwoorden aan “My Son, My Son, What Have Ye Done (2009)”

  1. Ik ben absoluut geen Herzog fan, dus misschien is het het vleugje lynch wat toch wel in deze film terug te vinden is, maar hij paktte mij helemaal! Ik vind het best raar dat je het in de recensie helemaal niet hebt gehad over het camerawerk en de compositie want dat was voor mij het opvallendst mooi. (samen met het akteerwerk van Michael Shannon. Eng gewoon!) Sommige shots waren zo mooi dat het met een lijstje erom zo boven m’n bank mocht hangen.

  2. Oh ja, ik moet dat lijstje in dat nieuwe boekje over Lynch met films waar onze David mee te maken heeft nog eens in mijn verlanglijst zetten. Ik zou deze nog bijna vergeten… Maar waarom heeft de Cinematheek deze titel eigenlijk niet? Ik zal eens gaan klagen!

    1. Klagen heeft weinig zin denk ik, voor zover ik weet is hij hier nog steeds niet uit op DVD. Daarom heeft Home Movies ‘m ook nog niet ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *