The Lookout (2007)

Waar Robert Pattinson de mist in ging, daar toont Joseph – 500 Days of Summer – Gordon-Levitt dat hij wél kan acteren. Natuurlijk liet hij dat ook al zien in Mysterious Skin, maar in The Lookout laat hij weer zien een acteur te zijn om in de gaten te houden. En waarom is deze film in NL nooit uitgebracht op DVD?

Ik zag de film al een tijdje op import staan in de ’theek, maar was afgelopen donderdagavond pas zo slim om ‘m ook te kijken. Niet dat het de beste film van het jaar is, maar zeker wel bovengemiddeld. The Lookout gaat over een voormalig ‘prom king’ die na een heftig ongeluk z’n leven weer op de rails moet zien te krijgen. Maar dat is lastig met een fucked-up geheugen als gevolg van hersenbeschadiging.

Naast Joseph Gordon-Levitt bevat de film een aardige rol van Jeff Daniels als z’n blinde huisgenoot en goede bijrollen van Matthew – Watchmen – Goode, Isla – Wedding Crashers – Fisher, Bruce McGill én Carla Gugino. Daarnaast lijkt de film gebaseerd op een Elmore Leonard-boek, maar dat weet ik dus niet zeker. Wel weet ik zeker dat we nog meer van debuterend regisseur Scott Frank gaan horen. Eerder schreef hij o.a. al de scenario’s voor The Intepreter, Minority Report en Out of Sight.

Gordon-Levitt speelt Chris Pratt, voormalig ijshockey-ster van school en ‘most-likely-too-succeed’. Maar na het ongeluk heeft hij al alle moeite om ’n baantje als conciërge bij een bank vast te houden. Dat hij z’n oude leven terug wil zal duidelijk zijn, maar dat dat nooit meer zal lukken geeft de film een mooie tragiek. En die tragiek wordt nog versterkt doordat hij z’n ex-vriendin (die ook in de auto zat) stiekem stalkt, maar dat niet duidelijk wordt of ze nog wel leeft of enkel in z’n hoofd voorbij loopt.

Iemand die z’n oude populaire leven graag terugkrijgt is natuurlijk een makkelijke prooi voor Gary Spargo, een voormalig schoolgenoot zónder hersenbeschadiging die nog wél scherp is richting de dames (“Damn, and I thought Í was looking good tonight”), maar die met snode plannen rondloopt. Dat hij daarbij ook nog een fijne meid als Isla Fisher inzet maakt het voor Chris natuurlijk onweerstaanbaar.

Okay, meer ga ik niet over het verhaal vertellen, want ik vond het een lekkere film om in mee te gaan, mede omdat ik nog niets wist vooraf. Het is een goede speelfilm-thriller, met een goede rol van Gordon-Levitt, maar ook met voldoende spanning (en wat actie) voor degenen die niets al te moeilijks willen. Dus ik herhaal nogmaals: waarom is deze film nooit op DVD uitgebracht in NL?

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0427470

Een antwoord op “The Lookout (2007)”

  1. Update: hij is inmiddels verschenen, en morgen (27 maart 2013) komt er zelfs 'n limited edition-DVD van uit (die op het eerste gezicht overigens weinig meer biedt dan de eerdere release).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *