Expend4bles (2023)

Expend4blesMocht je willen weten hoe groot het belang van goede regie voor het maken van film is, dan toont dit vierde deel in de Expendables-franchise exact wat slechte regie kan veroorzaken. Holy F#$@, wat is dit een tenenkrommend slechte film zeg! Ik dacht nog even: “Zouden de makers het expres doen, omdat ze iets camp-achtigs of absurdistisch willen maken?“, maar volgens mij is het bijna onmogelijk om dit bewust te doen. En dan moet je dus eigenlijk concluderen, dat regisseur Scott Waughs Need for Speed zijn beste film was. Een film die ik de moeite van een recensie niet waard vond. Maar waarom deze dan wel…?

Het ‘verhaal’
We openen ergens in de Libische woestijn, waar een waarschijnlijke bad guy (Iko – The Raid – Uwais) zichzelf als schoft neerzet, zodat het voor ons kijkers supermakkelijk is om kant te kiezen. Even later blijkt deze Rahmat wat nucleaire ontstekers in handen gekregen te hebben, heeft één van onze hoofd-helden uit de vorige delen reeds het loodje gelegd, en springen we met te grote sprongen verder, en blijkt er iets atoombom-achtigs op weg naar Vladivostok.

Inmiddels heeft ‘baas’ Marsh (Andy Garcia) besloten om met het team mee op missie te gaan, want ze moeten die nog onbekende plannen wel gaan dwarsbomen. Natuurlijk komt Christmas’ (Jason Statham) al-dan-niet liefje Gina (Megan Fox) echt nog wel terug in beeld, en eigenlijk moet ik alweer bijna lachen om hoe stompzinnig simpel haar rol is neergezet.
Flink wat geknok verder is ‘alles’ weer opgelost, en zou je je aan het eind van de film kunnen afvragen: “Wat voor ontwikkeling heeft wie dan ook, en ook het verhaal an sich, tijdens die 1u43m doorgemaakt?
En doe je dat, dan zal jouw conclusie waarschijnlijk ook gelijk aan het alcoholpercentage van Buckler zijn…

Expend4bles-recensie: schoolvoorbeeld van verschrikkelijk slechte regie, en verder ook vrij nutteloze film...

Nul overzicht
Als scenarioschrijver (alhoewel veel commerciëler, voor bedrijfsanimaties e.d.) ben ik natuurlijk bovengemiddeld geïnteresseerd in waarom bepaalde zaken in film wel of niet werken. En als een film dan zo NIET WERKT, wil ik ook graag hopen dat ik zulke fouten niet zou maken, mocht ik ooit in zo’n makersrol terechtkomen. Ik ben overigens wel zo bescheiden dat ik een regiefunctie niet echt ambieer, en zou me in zo’n situatie ook graag omringen met mensen die wél de juiste ervaring hebben. Nu weet ik natuurlijk niet hoe Scott Waugh hierin staat, maar als er zóveel mis gaat in een film, dan heeft hij – als creatief hoofdverantwoordelijke – hierin wel de grootste ‘schuld’. Waarbij ik denk dat hij gewoon nooit echt genoeg overzicht heeft gehad (of genomen) om het verhaal goed te zetten. Of, en dat is nog frustrerender voor hem, ze kwamen er in de montageruimte pas achter hoe slecht veel van de opnames waren, en hebben daarom maar wat scènes geschrapt. Waardoor jij als kijker mogelijk ook denkt: “Huh, wanneer heeft Sly Statham überhaupt gevraagd en/of overtuigd mee te gaan op missie?“, of “Huh, die woede-uitbarsting van Dolph Lundgren is er één die je direct voelt en uit, en waar je niet een halve minuut mee wacht omdat er ergens anders in beeld nog eerst iets afgerond moet worden.“. Met andere woorden: sommige scènes en shots zijn waarschijnlijk zeer terecht geschrapt, maar na zoveel investeringen was het onmogelijk om de gehele film te schrappen.
Al zou dat qua kwaliteit (en ook vanwege de tegenvallende actiescènes) best wel gemogen hebben…

Cast 
Terwijl er dus wel weer een paar geweldige actie-acteurs zijn toegevoegd aan de inmiddels immense lijst van (mannelijke) acteurs die in de eerste delen al voorbijkwamen. Nu zijn Tony – Ong-Bak, Tom yum goong – Jaa, 50 Cent en eerdergenoemden Iko Uwais en Megan Fox nieuw, terwijl Dolph Lundgren vooral opvalt vanwege z’n nieuwe kapsel. 50 Cent, a.k.a. Curtis Jackson, teert als bijna 50-jarige nog altijd op z’n licht-puberale stoere-rapper-imago (iets dat je volgens sommigen over ‘heel Amerika’ kunt zeggen, dat ze hun puberteit nog altijd niet ontgroeid zijn), en dat komt natuurlijk niet super-intelligent over.

Final credits
Expend4blesEn nee, intelligentie is iets dat je ook echt niet mág verwachten in een vierde deel van een franchise die puur op adrenaline gericht lijkt, maar zeker van de eerste twee delen kon ik wél goed genieten. Hier gaan ze echter een grens te ver over, en dat leverde bij mij vooral de vraag op hoeveel jonge filmmakers een kans hadden kunnen krijgen als het budget van Expend4bles was verdeeld over (jonge) makers die wél talent hebben.
Waarbij je overigens moet weten, dat ik er tijdens 60% van de film van overtuigd was dat dit (gelukkig) het laatste deel zou gaan worden. Maar ja, gezien artistiek volkomen nutteloze commerciële belangen vrees ik toch ook dat – mócht dit vierde deel uit de kosten komen – er echt nog wel ergens wat ‘nieuwe’ actieacteurs zijn die nog niet op zijn komen draven. Zodat er nóg een andere ‘markt’ uitgemolken kan worden…
Misschien iets voor Rico Verhoeven..?

IMDb: https://www.imdb.com/title/tt3291150