Geostorm (2017)

Als je zin hebt in écht pure ‘Hollywood-MEUK’, ga dan Geostorm kijken. Maar dat is ook de enige reden om deze, in mijn ogen, slechtste film in jaren te kijken. Ik lachte de film een paar keer zo hard uit dat ik me bijna wilde verontschuldigen naar die enkele andere aanwezige in de IMAX-zaal van m’n lokale Pathé. En hoe langer de film duurde, hoe steviger ik m’n complotgedachte ging geloven dat er juist mogelijk klimaatsceptici (uit het Witte Huis?) achter deze film zitten. Want hoe slecht deze film is, dat deed me best wel denken aan de totaal ongefundeerde fulminaties en zeer gefundeerde domheid waarmee de huidige POTUS de wereld ontzettend goed voor de gek houdt of keihard aan het vernachelen is…

Het verhaal
In iets wat later een soort spreekbeurt blijkt (?) vertelt de dochter van ingenieur Jake Lawson (Gerard Butler) ontzettend uitleggerig hoe we over een jaar of tien een soort net van satellieten om de Aarde hebben gespannen waarmee we de extremer wordende weersomstandigheden op onze planeet hebben weten te beteugelen. Haar pa is de ingenieur die dat allemaal heeft gebouwd, maar als held is hij natuurlijk wel wars van hiërarchie en regeltjes. Dat brengt hem zo in de problemen dat hij ontslagen wordt, en z’n broer Max (Jim Sturgess) de nieuwe baas wordt van het ruimteprogramma genaamd ‘Dutch boy‘ (naar de fictieve Hans Brinker, die z’n vinger in een NLse dijk stak).

Drie jaar later moet de Amerikaanse president (Andy Garcia) de controle over het ruimteprogramma overdragen aan NASA, maar dan gaan er wat dingen mis. Ineens bevriest in Afghanistan een volledig dorp, terwijl niet veel later Hong Kong een soort onderhuidse vulkaanuitbarsting ondergaat. Op de manier waarop Max’ contactpersoon daar (Daniel Wu) door de ontploffingen achtervolgd wordt, dat zal jou mogelijk ook doen vermoeden dat de natuur echt achter hém aan zit, maar die simpele weg wordt níet ingeslagen. Wel blijkt vrij snel dat dit geen storingen van Dutch boy zijn, al wordt in de tussentijd Jake wel heel makkelijk door z’n gluiperige broer overgehaald om terug naar het ruimtestation te gaan om het probleem van daaruit trachten te fixen. Jake weet natuurlijk al direct dat het iets anders moet zijn, want hij is perfect en heeft natuurlijk geen foutjes gemaakt. En terwijl hij daar boven in de ruimte tegen de tijd vecht (er komt namelijk een geostorm aan als ze niet opschieten!), probeert Max op Aarde, samen met z’n vriendin Sarah (Abbie Cornish) en de prachtige Dana (Zazie Beetz!), te achterhalen wie er dan wel achter de Aardevernietigende acties van Dutch boy zitten…

Geostorm-recensie: alleen als je écht alles uit kunt zetten...

Nog eens geen first draft
Mensen die me kennen weten dat ik best wel bescheiden ben (zeker ook op m’n eigen vakgebied), maar als ik dit scenario film geschreven zou hebben, dan denk ik dat ik het niet goed genoeg had gevonden om het te verkopen; hoe aantrekkelijk zo’n vette paycheck ook mag klinken. Ik zou nooit bekend willen staan als degene die met iets wat lijkt op een in de kroeg uitgewerkte versie van een slecht idee de blits tracht te maken. Dean Devlin wilde dat schijnbaar wel, al had hij nog helemaal geen slechte naam, als producent van blockbusters als Independence Day (ook de remake), Godzilla en The Patriot. Nu probeerde hij wat te schrijven dat ie zelf kon regisseren, en ik verwacht dat hij met z’n goede connecties al die visual fx-mannen en best grote acteurs heeft weten te strikken, want anders kan ik hun aanwezigheid niet verklaren. Het script is namelijk zó slecht, dat ik meerdere keren als geintje gewoon de dialogen al voor kon zeggen. Maar vaker ergerde ik me aan het totaal ontbreken van logica in zo’n beetje elke poging om iemand ergens van te overtuigen. Je hoeft echt maar één keer de vraag “Waarom doet ie dat?” te stellen, en ik vrees dat je niet alleen exact begrijpt wat ik bedoel, maar dat jouw beleving net zo teleurstellend zal worden als de mijne.

Cast
Ondanks dus dat er best grote acteurs meewerkten aan dit gedrocht. Al toonde Butler met z’n laatste films (Olympus Has Fallen, Gods of Egypt en London Has Fallen) allang aan te willen concurreren met Jason Statham inzake wie de beste ‘lopendebandactiefilmacteur’ van dit moment is. Sturgess brak ooit aardig door met z’n hoofdrol in 21 (met ook Kevin Spacey), had ook een aardige rol in Peter Weirs The Way Back, leed onder de wat rare ‘Aziatische look’-make-up in Cloud Atlas en speelde ‘onze’ Cor van Hout in Kidnapping Freddy Heineken. Devlins acteursregie is echter zo ondermaats, dat het hier leek alsof hij er niet echt heel veel van kon, waardoor een vriendin van me op een gegeven moment ook niet meer om z’n lelijke ‘haarmatje’ heen kon kijken. Cornish paste wel goed in haar rol, want ze moest zowel een stoere Secret Service-agent spelen, maar ook haar verliefde/zachte kant tonen; en dat gaat haar goed af. Ed Harris speelde onlangs nog in het (controversieel) fantastische mother!, en vooral bij hem vroeg ik me af waarom hij “ja” heeft gezegd op deze film. Z’n rol is overigens te klein om zich in te hoeven spannen, maar zoals alle acteurs in deze film lijkt dat er niemand écht moeite hoefde te doen van de regisseur. Wel gaaf dat Zazie Beetz nu in een ‘grotere’ film te zien is; ik werd namelijk virtueel zo goed als verliefd op haar vanwege haar rol in tv-serie Atlanta

Final credits
De enige manier waarop je van Geostorm kunt genieten is als je zo’n beetje je hele rationeel-logische geest uit kunt zetten. Nu is dat soms best fijn, dus ik kan me ook wel voorstellen dat er mensen kunnen genieten van zo’n enorm foute film, maar voor mij was ie echt te dom. En weet: ik heb een film als Zombieland bijvoorbeeld wel drie keer in één weekend gezien hè.
Toen de film begon was ik trouwens best blij dat deze niet van Roland – 2012, The Day After Tommorow – Emmerich was. Had ik twee seconden langer gekeken op Dean Devlins IMDb-pagina, dan had ik geweten dat Devlin wel veel van Emmerichs meuk heeft geproduceerd. Dus dat de film qua visuele effecten en simpele domheid op een film als 2012 lijkt, dat is ineens best logisch…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1981128

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *