Safe (2012)

Best ’n raar gevoel eigenlijk, om met tegenzin naar de bioscoop te gaan om die nieuwste van Jason Statham te gaan kijken. Na een stuk of vijftien films waarin hij exact dezelfde actieheld-met-Brits-accent speelt komt hij nu met Safe, over een voormalig politieagent die in a pickle geraakt met niet alleen de Russische én Chinese maffia, maar ook nog eens met een deel van de NYPD. En dan moet ie ook nog een jong Chinees meisje beschermen. En geld jatten uit ’n kluis. En dus op twee manieren de titel verklaren..!
Inderdaad: ik ging naar binnen met de verwachting dat ik me wéér zou gaan ergeren aan de stupiditeit van z’n dialogen en ’t overdreven simpele verhaal. Maar laat ik één ding zeggen: het was lang geleden dat ik ’n film van Statham me níet irriteerde.

Die laatste zin staat inderdaad in de verleden tijd. Want Safe is en blijft een simpele film – ook al trachten ze je te verwarren door ’t verhaal nogal veel kanten op te laten vliegen met wat double crosses e.d. – maar irritant vond ik ‘m nergens. En dat komt uit de vingers van iemand die BlitzCrank, Transporter 3, Killer Elite e.d. gewoon bijna niet trok hè. Maar deze film is gelukkig niet geschreven door Robert Mark Kamen en/of Luc Besson, dus de dialogen zijn niet zo tenenkrommend slecht dat je ze normaliter enkel in pornofilms tegenkomt. Ook al zitten er twee one-liners in die bovenstaande bewering ook compleet onderuit proberen te halen. Maar daarbij had ik bijna ’t gevoel dat ze dit bewust zo overdreven slecht geschreven hadden, beetje als spoof of knipoog naar Stathams andere films.

Het verhaal: Statham speelt cagefighter Luke, gelukkig getrouwd met Annie en woonachtig in New Jersey. Als hij bij ’n gevecht echter niet neergaat, zoals vooraf afgesproken, dan gaat het goed mis met hem en z’n gezin. Z’n vrouw wordt vermoord en hij wordt als ’n zielig hoopje mens achtergelaten door de Russische maffia.
Parallel daaraan zien we het verhaal van Mei, een klein hyper-intelligent Chinees meisje dat weet te ontsnappen van haar triade-baas (die haar gebruikt als levende USB-stick, so to speak). Op het moment dat Luke uit wanhoop bijna voor ’n metro springt ontmoet hij Mei, en vanuit dankbaarheid besluit hij haar te redden van haar belagers, zoals zij hem ‘redde’ van zelfmoord. En dan komt hij erachter dat z’n verleden als politieagent, cagefighter én expert in zo’n beetje alle vechttechnieken nog altijd gruwelijk van pas komt, cause he’s gonna whip some ass..!

Haha, als ik bovenstaande typ voel ik dat m’n geloofwaardigheid onder druk komt te staan, door ‘m dan niet af te gaan zeiken. Want inderdaad: qua verhaal is het een 45-in-een-dozijn film. Okay, ze hebben ’t extra ingewikkeld gemaakt door veel tegenstrijdige partijen en belangen aan elkaar te koppelen, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de manier waarop Luke zich uit de nogal netelige situaties weet te knokken terwijl hij er ook nog voor zorgt dat Mei niets overkomt.
En dat levert snoeiharde scènes op. De man naast me sprong een paar keer bijna op omdat ie z’n adrenaline en testosteron niet onder controle kon houden. Ik was ook een paar keer aardig onder de indruk van ’t geweld, maar ik ben eigenlijk ’t meeste te spreken over de vette knipoog die regisseur Boaz Yakin (van o.a. Fresh, Remember the Titans en Uptown Girls; wat een combinatie..!?) je af en toe geeft. Ik noemde eerder al die verdacht slechte one-liners, maar hij lost een paar anticipaties erg verrassend op. Wat ik bedoel: hij werkt een paar keer behoorlijk cliché naar een bepaalde gevechtsscène toe, maar dat gevecht zelf laat ie dan nogal verrassend verlopen.

Ja, veel meer woorden ga ik ook niet spenderen aan deze nog altijd zeer simpele Jason Statham-actiefilm. Maar als je mij vraagt welke Statham-film ik nogmaals zou kijken als ik echt alle films van de wereld gezien zou hebben en ik móest er één van hem ‘herkijken’, dan zou ik natuurlijk Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch of The Expendables kiezen (in die volgorde ook). Maar stel dat ik uit z’n andere films moest kiezen, dan zou Safe wel eens mijn ‘verrassende’ keuze kunnen zijn…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1656190

P.S. Op IMDb denken sommigen dat deze film een remake van The Man from Nowhere is, en dat is het zeker niet.
P.P.S.  James Wong komt ook langs, die je kunt kennen uit Big Trouble in Little China, Blade Runner en zelfs Chinatown..!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *