Battleship (2012)

Misschien is het meest positieve aan deze film wel ’t feit dat ie niet in 3D is“, dacht ik tijdens de openingsscène van Battleship, één van de domste films van ’t jaar met weliswaar geweldige visual fx, maar verder het toonbeeld van de creatieve armoede die lijkt te heersen in Hollywood. En dat ik het “creatieve armoede” noem slaat eigenlijk ook nergens op, want als je verder kijkt dan dat, dan zie je dat het niks met armoede te maken heeft, maar juist met een alsmaar dalend respect voor het intellect van het bioscooppubliek en de wens van grote studiobazen om die bult in hun broek nog groter te laten worden. Dan heb ik ’t over hun portemonnee hè…

Maar laat ik daar niet te lang over doorgaan, want anders ga ik ’t weer over Slavoj Zizek hebben en zijn stelling dat 50% van Hollywoodfilms nu remakes, sequels of prequels zijn omdat ‘ze’ jouw eigen creatieve en kritische vermogens willen verminderen. En inderdaad: als je enkel films als Battleship en bv. Transformers kijkt, dan zullen die films jou zeker niet aanzetten tot kritische gedachten. Sterker nog: mogelijk wordt je creativiteit en kritiek wel murw gebeukt door stupide films en vermindert teveel Hollywoodconsumptie je kritische blik op de wereld dus wel.
En dan leg ik het dus toch nog uit ;).

Ik noemde Transformers net trouwens niet voor niets, want die film komt ook uit de stal van Hasbro (de (voormalig) spelletjeskoning). Battleship is de Engelse titel voor Zeeslag, en dat spelletje (“boem” bij een rake keuze, “splons” bij een misser) zou schijnbaar als basis gediend hebben voor deze film. Maar die link is erg ‘dun’, en het gaat in zo’n film natuurlijk ook enkel om de visual fx. En ik moet eerlijk zeggen: dat zit wel goed. De aliens (die naar de aarde komen als reactie op een signaal dat wij juist uitzonden om buitenaards leven te vinden) zien er wel wat ’transformerig’ uit, maar je ziet duidelijk dat het geld voor deze film voor 90% in ‘computer-render-kracht’ heeft gezeten. Dan waarschijnlijk nog 9,5% naar salarissen voor cast en crew, en dat laatste halve procent is in een ‘verhaal’ gestoken.

Ja, ondanks dat de film is geschreven door Erich en Jon Hoeber, die eerder verrasten met Red, heb ik serieus zes of zeven keer gelachen om de slechtheid van niet alleen de dialogen, maar ook om de gruwelijk doorzichtige karaktermotivatie. En die doorzichtigheid toont dat de poppetjes in het verhaal enkel dienen als vulling van de actiescènes. Maar dan interesseert het je dus heel erg weinig wat er gebeurt, wie er wanneer dood gaat, etcetera. Toch één van de basiselementen voor een film, if you ask me.

Regisseur Peter – Hancock, The Kingdom – Berg ken je mogelijk als acteur, en volgens mij is hij niet zo dom als deze film doet vermoeden. Ik denk dat hij ‘gewoon’ voor de vette paycheck is gegaan, en ik wil ‘m zelfs de credits geven dat hij halverwege de film een stiekeme ‘steek’ aan de studio heeft gegeven door één van de karakters (Hamish – The Future – Linklater) op wederom een gruwelijk simplistische macho-zin te laten reageren met “Man, what are you saying? Nobody talks like that..!“. Alsof Berg dat als extra take ‘stiekem’ gefilmd heeft om toch even te laten zien dat hij zich bewust is van de stupiditeit van deze film. En als ik heel positief ben, dan kan ik nog als compliment geven dat de film zichzelf gelukkig ook nergens serieus neemt.

Kort nog even iets over de acteurs. Vrouwen zullen zich wel weer vergapen aan Alexander – True Blood, Melancholia – Skarsgård, maar dat deed ik stiekem ook wel lichtjes aan Andy Roddicks vrouw: Brooklyn Decker. Rihanna is opvallend genoeg helemaal niet zo slecht, en in haar rol als schutter zegt ze met groot plezier ook meerdere keren “Boom!” (zoals in ’t spel, get it..?). Liam Neeson speelt z’n rol alsof hij een kop koffie zet (met gemak, ongeïnspireerd, tussendoor) en dan moet ik ’t nog over hoofdrolspeler Taylor Kitsch hebben. Ik ergerde me aardig aan zijn karakter, omdat hij zo ongeloofwaardig wordt neergezet dat ik misschien wel met lichte weemoed terugdacht aan die andere geflopte blockbuster waar hij dit jaar al in speelde: John Carter. Want als ik eerlijk ben: die vond ik ‘beter’…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1440129

Een antwoord op “Battleship (2012)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *