Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)

Om me niet direct een ouwe zeur te voelen: ik heb me best goed vermaakt met Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides. Toch lukt het dit vierde deel niet om mij écht enthousiaster te krijgen over de franchise, en het vervolg daarvan. Want de schaamteloosheid waarmee veel ‘lijntjes’ worden opengelaten voor diverse vervolgen gaf me een beetje het gevoel van een hoer in Saigon begin jaren 70: goedkoop en gebruikt…

Haha, sorry voor de gezochte vergelijking, maar het slot van On Stranger Tides verknalde voor mij een beetje de lekkere ride die de rest van de film wel biedt. Ik vond het eerste deel geweldig, deel 2 werd wat minder, en bij deel 3 was m’n identificatie met die Vietnamese hoer het grootste. Deel 4 is zeker een verbetering t.o.v. deel 3, en gelukkig ook wat strakker qua verhaallijn. Er wordt niet teveel uitgeweken naar zijpaden en subplotjes, waardoor je makkelijker mee gaat op een rit die me ook vooral deed denken aan Indiana Jones and the Last Crusade. De mannen (en Penélope Cruz) gaan namelijk op zoek naar de fountain of youth, ook al is de initiële motivatie van captain Jack Sparrow volgens mij volledig afwezig. Ergens zijn ze vergeten hem een reden te geven om op zoek te gaan naar die bron van jeugdigheid. Ja, later wordt hij gedwongen door Blackbeard. Kan zijn dat ik iets compleet gemist heb, maar dit soort fouten worden wel vaker in zulke cashcows gemaakt. Scenario’s voor dit soort films worden niet heel grondig uitgewerkt, en schrijvers moeten hun ego waarschijnlijk ook afzijdig houden als je wilt werken met zo’n machtige producenten (en studio). Scènes moeten vrij makkelijk geknipt kunnen worden, karakters hoeven niet al te diep uitgewerkt te worden, etc.

Maar: Johnny Depp blijft de perfecte acteur voor deze rol. Natuurlijk blijf ik hem liever zien in rollen als in Dead Man of Fear and Loathing in Las Vegas, maar de franchise zou zonder Depp nooit zo succesvol zijn geweest. Naast Depp zien we Geoffrey Rush weer als Barbossa en speelt Penélope Cruz een (voormalige?) love interest van captain Jack Sparrow. Natuurlijk is het altijd fijn om naar Penélope te kijken, maar ik had toch het gevoel dat ze de blockbusters/Hollywood-shaite achter zich had gelaten. Nieuw in de franchise is Ian McShane als Blackbeard. Een vrij verrassende keuze, want ik ken McShane vooral van karakterrollen in bv. 44 Inch Chest en Sexy Beast. De eyecandy wordt overigens niet alleen belichaamd door mejuffrouw Cruz, maar ook door talloze zeemeerminnen, waarbij de Spaanse Astrid Berges-Frisbey de kroon spant met haar droopy ogen. Hoe relaxed zouden die casting audities zijn geweest..? ;)

Okay, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides zal z’n geld makkelijk terugverdienen, en ik verwacht dat er al lang een mager scenario voor het vijfde deel klaarligt. Toch hoop ik dat Depp z’n tijd wat beter gaat besteden, want na de Pirates-films en monsters als The Tourist mag er wel weer iets goeds met hem uitkomen. Gelukkig leert IMDb dat één van z’n volgende films The Rum Diary is, gebaseerd op een boek van Hunter S. – Fear and Loathing – Thompson. YES..!

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1298650

2 Antwoorden aan “Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *