Robin Hood (2010)

Zal ik maar met de deur in huis vallen en lekker ‘krantenkopgeil’ roepen: Robin Hood is de teleurstelling van het jaar, of moet ik dat nuanceren door te melden dat dit natuurlijk alleen kan doordat ik veel meer had verwacht? Iets wat ik bij andere actiefilms als Prince of Persia, Iron Man 2 en zeker bij Clash of the Titans niet heb, waardoor daar de teleurstelling nooit zo groot kán zijn…

Ik kan nu hard gaan zeiken, maar begin met te vertellen dat Robin Hood natuurlijk een geweldig goed gemaakte actiefilm is. Ridley Scott is een begenadigd filmmaker die echt wel weet hoe je actie in beeld moet brengen, en waarvan ik gelezen heb dat hij pietje-precies-neurotisch is als het aankomt op (historische) accuratesse. Dus dat de Fransen ‘landen’ op de Engelse kust met boten die uit Saving Private Ryan lijken te komen, dan zal dat hopelijk toch wel kunnen kloppen, historisch gezien. De film speelt zich namelijk wel ‘at the turn of the 12th century’ af…

Allereerst: Robin Hood is een prequel. Ik kwam er tijdens het kijken achter wat voor een enorme fan ik ben van de Robin Hood-verhalen uit m’n jeugd. Ik weet niet of het de Disney-tekenfilm of de tv-serie was (versterkt door de Kevin Costner-film uit ’91), maar tijdens de film miste ik heel veel dingen die ik er wel in wilde hebben. Dat de film dan eindigt (nee, niet echt ’n spoiler…) met “and so the legend begins” ging er bij mij niet in. Want waar Russell Crowe natuurlijk sowieso al 20 jaar te oud is voor deze rol, moet dus ná deze film nog alles gebeuren wat in mijn (en ons collectieve?) geheugen zit…? No way Jose

Maar naast deze inhoudelijke teleurstelling raakte de film me ook nergens. Natuurlijk ben ik een voorstander van nuancering, maar in zo’n epische actiefilm wil ik dat de bad guys ook écht slecht zijn, en dat de helden échte helden zijn. En ik denk niet dat Scott voor nuancering is gegaan, maar dat de film gewoon is overspoeld door de (CGI-) actie. Of misschien moest ie wel gewoon snel geproduceerd worden, en heeft schrijver Brian Helgeland wel geen tijd genomen (of kunnen nemen) voor het schrijven van een verhaal dat ons emotioneel wél mee kan voeren. Dat lukte hem wel in o.a. L.A. Confidential en natuurlijk in Mystic River, maar recentelijk werkte dat ook al niet in The Taking of Pelham 123. En als ik in zijn lijstje dan ook nog Green Zone zie staan, dan denk ik: “Hey Brian, misschien moet je minder ‘productiewerk’ doen, en meer de diepte in gaan. Want ik kan me niet voorstellen dat je het nog altijd voor het geld moet doen.” Moet ik overigens wel bij opmerken dat ik Green Zone eigenlijk wel best aardig vond (in elk geval beter dan Robin Hood), ook al zijn ze natuurlijk niet te vergelijken…

Okay, maar redt Cate Blancett als ‘lady Marion’ de film dan wel? Nee, ook niet. Ze is hier geen fijne flirtende ‘love interest‘, maar een nogal boerse weduwe. Past natuurlijk beter bij de leeftijd van Crowe, maar ook hier had ik meer meegevoerd willen worden in de magie.

Nee, hoe meer ik typ, des je ‘jammerder’ ik Robin Hood vind. Ook al is het een erg goed gemaakte actiefilm, ik zie ’t eerder als een beter gemaakte Centurion of Solomon Kane dan als een Robin Hood-film. En ja, dat is eigenlijk wel een gruwelijke belediging…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0955308

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *