The Man with Two Brains (1983)

Eén van de verjaardagscadeaus van m’n laatste verjaardag: een film uit het jaar dat ik 9 werd..! Inderdaad, ik ben een ouwe lul, maar kan nog altijd leuke dingen uit het verleden ontdekken, want The Man with Two Brains is een hilarische komedie uit 1983 met een energieke Steve Martin en een lekkere Kathleen Turner…

Steve Martin speelt een hersenchirurg die middels een nogal speciale techniek hersenoperaties uitvoert. Of zoals de tagline alles duidelijk maakt: “Steve Martin Is A World Famous Surgeon. He Invented Screw Top, Zip Lock Brain Surgery. Trust Him.

Als absurdisme in 1983 nog niet bestaan had, dan was het met deze film uitgevonden, en wat een debuut had het absurdisme dan gemaakt… Af en toe weet je van verbazing niet of je nou wel moet lachen, en dat bedoel ik als compliment. Natuurlijk past deze film totaal niet binnen het huidige komedie-genre, maar gelukkig kon ik er ‘ouderwets’ van genieten (en dat bedoel ik dan bijna letterlijk).

The Man with Two BrainsIn de film vertrekt Steve Martin als Dr. Michael Hfuhruhurr (inderdaad, als je die naam (en de uitspraak, probeer maar) nú niet al grappig vindt, dan weet ik niet of je deze film moet kijken ;-)) naar een hersenoperatie-congres in Europa, waar hij in contact komt met een man die hersenen van overleden mensen in leven kan houden. En Steve Martin zou Dr. Michael Hfuhruhurr niet zijn als hij niet verliefd wordt op één van deze ‘geamputeerde’ hersenen. Maar één probleem: hij is net getrouwd met ‘succubus’ Kathleen Turner.

Haha, ik ga niet meer over het plot vertellen. Het zou een eufemisme zijn om te zeggen dat het voorspelbaar is (maar ook daar speelt de film mee), maar dat maakt geen zak uit. Ik herhaal het nog een keer: ik heb ouderwets genoten van deze komedie, ook al weet ik dat láng niet iedereen dat (meer?) zal kunnen…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0085894

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *