Date Night (2010)

Combineer de ‘sad-nerdy-loser-guy-next-door‘ van Steve Carell met een leeftijdsbewuste Tina – SNL, Mean Girls, 30 Rock – Fey en je krijgt één van de nu al leukste komedies van ’t jaar: Date Night..!

Ik heb me echt behoorlijk kapotgelachen gisteren. Enige kritiekpuntje bij de film – wat overigens ook een compliment kan zijn – is dat ik na afloop dacht: “Hey, waarom is ie nu afgelopen?“. Dat kan betekenen dat ik niet volledig bevredigd zou zijn, als in: ik ben niet in de slappe lach geschoten waarna ik blij zou zijn als een film afgelopen is, puur conditie-technisch, maar eigenlijk wil ik zeggen dat deze film van mij makkelijk langer had mogen duren. Want 88 minuten is wat aan de korte kant…

Date Night gaat over het getrouwde stel Phil en Claire Foster. Omdat er om hen heen stellen uit elkaar gaan omdat ze van geliefden tot ‘perfect roommates’ zijn geworden, besluit Phil om eens ’n keer uit de ban te springen. Natuurlijk gaat dat keihard fout. Maar in de handen van Shawn – Night at the Museum – Levy levert het wel een geweldige actiekomedie op. En de vrijheid die Steve Carell en Tina Fey op de set kregen – getuige ook de improvisaties tijdens en na de aftiteling – hebben ze met hun enorm getalenteerde handen goed aangegrepen om heerlijk los te gaan. En ook dat is door Levy goed gedoseerd…

Date Night is echte Amerikaanse komedie, maar dan nergens ‘corny‘ of te makkelijk. Denk qua scherpte bijna aan Saturday Night Live, en dat dan gezet in New York, een stad waar ik sowieso altijd naar toe wil na het zien van weer een film die zich daar afspeelt. Ook al lijkt het soms alsof ze voor een greenscreen hebben geacteerd (want zouden ze echt op ’n vol Times Square hebben gefilmd, net als ik/wij voor onze vorige film overigens?), de stad speelt ook een belangrijke rol. Maar dat ga ik niet uitleggen, want dat zou misschien wel eens pretentieus en/of ‘zoekerig’ over kunnen komen…

Naast Steve Carell en Tina Fey kom je nog heel veel bekende gezichten tegen. Ik ga al die gave bijrollen niet verklappen, want die zijn leuk om door verrast te worden. Enige die ik wil prijsgeven: Miss Israel 2004 met één van de leukste ‘lines‘ in de film: “Are you here to make sex with us?” ;-) .

Ja, deze ga ik nog wel een paar keer kijken…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1279935

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *