Centurion (2010)

Ik vind het bijna jammer dat er een markt is voor films als Centurion, maar aan de andere kant: hoe zou ik ’n film als Commando vinden als ik ‘m nu voor ’t eerst zou zien…? Toen ik 13 was vond ik die film GEWELDIG! Misschien zijn er dus ook gewoon mensen die Centurion wél gaaf vinden…

Centurion speelt zich af in het jaar 117 in het huidige Groot-Brittannië. Hoofdrolspeler is ene Quintus Dias, een rol van Michael – drie-vingers-verkeerd-opstekend-in-Inglourious Basterds – Fassbender. De andere grote rol is voor Olga Kurylenko, en dan weet de echte filmkenner waarschijnlijk al genoeg ;-) .
Dat Quintus aan het begin van de film in een toch wel erg makkelijk zittende broek met iets wat lijkt op een boxershort en schoenen door de Schotse sneeuw rent, toen dacht ik nog: “Hey, zou dit een tijdreis-avonturenfilm worden?“, maar helaas. Aan de andere kant: dat had mij moeten doen inzien dat ik m’n kritische kant los moest laten, maar dat lukt me niet meer…

Ik denk dat Centurion gepitcht is als “epische avontuur over een Romeinse centurion die door iedereen verraden wordt, gezet in het Engeland van de tweede eeuw“. En dan gemaakt door Neil Marshall, die wel indruk maakte met Dog Soldiers en The Descent, en daarna het hele foute, maar wel vermakelijke Doomsday maakte. Doomsday was zeker beter dan Centurion. Als ie echter op deze ‘sliding scale‘ doorgaat, dan loop ik bij z’n volgende film de zaal uit, ben ik bang…

Maar weet je: Centurion is niet zo slecht als Solomon Kane. Helaas koos Marshall voor ’n aanpak waarbij je niet weet wie nu eigenlijk de goede- en/of slechteriken zijn, en dat kan interessant uitgewerkt worden, maar dat gebeurt hier dus niet. Het resultaat hier was dat ik eigenlijk door geen enkel karakter ‘meegenomen’ werd, waardoor de film vanaf de eerste minuut al gedoemd was te mislukken, ook al waren die (te sporadische?) grote veldslagen wel lekker lomp gemaakt…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1020558

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *