Fantastic Mr. Fox (2009)

Ik heb het vaker gezegd: ik ben fan van Wes Anderson. En na het zien van Fantastic Mr. Fox ben ik nóg ‘fanner’. Zijn melancholie in combinatie met de scherpe vertelkunst van Roald Dahl levert een zeer leuke, mooie maar ook gewoon goede film op..!

Fantastic Mr. Fox is een stop-motion film. Maar in plaats van daarmee te koop te lopen, gebruikt Wes Anderson het ook nog eens lekker laconiek. Ik wil het wel een beetje vergelijken met een danseres: als je ziet dat het vrijwel geen moeite kost, dan is de schoonheid van de dans nog groter. Misschien een rare vergelijking, maar hij kwam gewoon in me op…

Fantastic Mr. Fox is zowel mooi gemaakt als rebels, maar ook af en toe ‘slapsticky’, vaak erg grappig, en dan bevat de film ook nog een diepgang waar ik iets in ontdekte waar ik de laatste tijd (jaren?) zelf ook mee bezig ben: wees eerlijk in wie en wat je bent… Want Mr. Fox is niet alleen hoofdpersoon in het verhaal, hij blijft ook altijd een wild dier. Net zoals ‘wij mensen’ natuurlijk ook veel meer worden gedreven door onze dierlijke instincten dan dat we sociaal wenselijk toe willen geven…

Naast George Clooney en Meryl Streep kom je nog een flink aantal andere bekende Wes Anderson-acteurs tegen die hun stem lenen aan de film. Ik vond het fijn om dit pas in de bioscoop te ontdekken, dus ik zal hier niet meer over vertellen. Wel glimlach ik weer als ik denk hoe de film bepaalde stop-motion technieken zó gebruikt dat het direct grappig is. Zoals bij de brede grijns van Mr. Fox, of de ogen van Kylie als ie weer eens iets niet begrijpt. Maar dit snap jij waarschijnlijk helemaal niet als je de film niet gezien hebt. Breng daar dan a.s.a.p. verandering in, want iedere rechtgeaarde filmliefhebber moet moet deze film gewoon zien…!

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0432283

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *