Whatever Works (2009)

No true film fan will want to miss the comic mind-meld of Woody and Larry“, aldus de cover van de Amerikaanse DVD-hoes van Whatever Works, inderdaad: de nieuwe van Woody Allen. Hoe anders is het in Nederland, waar je mensen juist NIET moet vertellen dat het een film van Woody is, want dan willen de meesten ‘m al niet zien? En wat een zonde zou dat (wederom, if you ask me) in dit geval zijn…

Whatever Works vertelt het verhaal van Boris Yelnikoff, een natuurkundige die ooit bijna genomineerd was voor een Nobelprijs, en sindsdien de hele wereld eigenlijk te dom vindt om mee te converseren. Alhoewel: hij haalt wel een bijna sadistische bevrediging uit het beledigen van iedereen om hem heen, uitgezonderd een paar “co-geniuses” waar hij af en toe mee keuvelt.

Boris wordt gespeeld door Larry David, bij sommigen bekend uit Curb your Enthousiasm, bij anderen als één van de schrijvers van o.a. SNL en Seinfeld, maar de meesten zullen bij het zien waarschijnlijk denken: “Hey, dat is een langere en slungeligere Woody…” Want inderdaad: Woody zit dan wel niet in de film, maar Larry David speelt wel de ‘Woody-rol’. En dat doet ie met verve, want vrijwel het hele sneak-publiek lag meerdere keren ook dubbel bij z’n uitspraken en -halen.

Inderdaad: Whatever Works was in de sneak! Wat een verademing was dát. Ergens doe ik inmiddels een ‘wedstrijdje’ met een vriendin die in onze hoofdstad naar de Kriterion-sneak gaat, en dus bijna elke week een fantastische film voorgeschoteld krijgt, maar nu was ik toch trots te kunnen sms-en dat wij de nieuwe Woody hadden. En ondanks dat zij het Oscar-buzzende Precious zag afgelopen dinsdag, voelde ik toch een lichte jaloezie van haar kant. Omgekeerd trouwens ook hoor, maar dat is het mooie aan films: er worden nog steeds genoeg mooie films gemaakt om een half leven mee te vullen ;) .

Oh ja, vergeet ik nou te zeggen dat naast Larry David ook Patricia Clarkson, Ed Begley Jr. en Evan Rachel Wood voorbijkomen? En eerlijk gezegd: ik miste Scarlett zelfs niet…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1178663

3 Antwoorden aan “Whatever Works (2009)”

  1. What is going on? Ben je gestopt met recensies?
    Dat zou jammer zijn, ik kijk er altijd naar als referentie.

    1. Nee hoor, maar ben tien weken in het buitenland geweest en ben nu weer aan het opstarten. Zodra m’n bureau weer rechtop staat begin ik weer..! :)

  2. Ik vond ‘m erg cool. Leuk om weer eens een film met intelligente humor te zien. Ik zag de trailer een keer in de bios, ik weet niet meer welke film er draaide. Wel dat ik de enige was die lachte. Begrijp me goed, ik ben misschien meer van de platte (maar goede!) humor, maar dit was echt wel een keer mooi om te zien. Ik ga zeker vaker Allen-films checken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *