Lovely by Surprise (2007)

Oei, was dát even een mooie kleine film die misschien toch niet zo klein van ‘essentie’ was en die ik dus zeker nog een tweede en misschien wel derde keer wil gaan kijken. Werd ie nou maar uitgebracht op DVD hier…

Lovely by Surprise vertelt een verhaal, dat wordt opgebouwd uit drie verhalen die naast elkaar getoond worden. In het ene verhaal zien we schrijver Marianne worstelen met writer’s block: ze weet niet hoe ze verder moet met haar surrealistische roman. In het tweede verhaal zien we de karakters in haar roman, waarvan één van de karakters door begint te krijgen dat hij geschreven wordt door iemand. Waarschijnlijk denk je nu Stranger than Fiction, maar Lovely by Surprise is zeker anders en op zichzelf staand. In het derde verhaal zien we autoverkoper Bob die het verlies van z’n vrouw maar niet kan verwerken en wiens dochtertje sinds de dood van haar moeder niet meer wil praten. Hoe dat verhaal precies bij de andere hoort verklap ik niet, en als ik eerlijk ben, dat is in mijn hoofd ook nog ‘open for reflection/discussion’.

Het verhaal over de twee broers op een boot in een braakliggend weiland (de karakters in het boek) zou zo uit een Scandinavische of misschien wel Belgische film kunnen komen (ik denk aan Eldorado). Ze lopen rond in luiers en staan natuurlijk voor de onschuld die in ‘de werkelijkheid’ nooit kan bestaan. Dus wat gaat er gebeuren als één van de broers bang wordt van de schrijver en van de boot vlucht?

Het verhaal van de schrijver met writer’s block krijgt deels ook kleur door Austin Pendleton, die behoorlijk lijkt op Willie Tanner uit Alf, maar dat niet is. Hij is de professor/mentor/flirt van de schrijfster die met het lumineuze idee komt om één van de broers in het verhaal te doden. Metafoor anyone?

Het beste acteerwerk van de film zien we misschien wel in het verhaal over autoverkoper Bob, gespeeld door Reg Rogers, een voor mij totaal onbekende acteur. Hij heeft een klein rolletje in Igby goes Down, en als ik aan z’n bijna irritant rustige stem denk kan ik me wel voorstellen hoe hij daarin als ’therapist’ is gecast. Eigenlijk wilde ik hem vrij vaak bij z’n lurven pakken en eens goed door elkaar schudden, maar daar leek ie misschien wat te kwetsbaar voor. De samenkomst van dit verhaal in het grotere verhaal is zo’n moment dat ik nu vijf dagen later nog steeds ‘voel’.

Lovely by Surprise is een zeer interessante film, die echter wel wat vraagt van de kijker. Het grote publiek zal de moeite waarschijnlijk niet nemen om mee te gaan in de soms aparte verhalen. Ik ga hem dus zeker nog wel een tweede of derde keer kijken. Het is namelijk wel een film die misschien ook wat té pretentieus zou kunnen zijn, maar dat weet ik nog niet…

Dit is echter wel zo’n film die met een budget van 100 miljoen dollar en een grote regisseur waarschijnlijk geen steek beter zou worden, en is dát geen compliment?

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0760173

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *