The Burning Plain (2008)

In een wereld waarin marketing en winst belangrijker zijn dan jouw individuele filmervaring kan het wel eens gebeuren dat een film té hoge verwachtingen oproept waardoor de film dus tegen gaat vallen. Waar me dat bijvoorbeeld bij The Village niet hinderde om daar gruwelijk van te genieten (die film werd onterecht als “de nieuwe thriller van de maker van The Sixth Sense” in de markt gezet terwijl het een mooie speelfilm is), kon ik bij The Burning Plain deze verwachtingen niet echt loslaten bij het zien van de film. Ergens vind ik het daarom jammer dat vooral de acteerprestaties van Charlize Theron en Kim Basinger mij niet die filmervaring gaven die ik had kunnen (of willen?) hebben…

Ik denk dat het vrijwel onmogelijk is om deze film te zien (lees: huren in de videotheek) zonder op de voorkant van de DVD te zien staan…

WIL JE ‘T ECHT LEZEN?

…”van de makers van 21 Grams en Babel”. Inderdaad: twee erg mooie en fantastische films waarin talloze verhaallijnen door elkaar gehusseld zijn, en dat in combinatie met het krachtige acteerwerk van bijvoorbeeld Benicio del Toro, Naomi Watts, Brad Pitt, Sean Penn en Cate Blanchett.

The Burning Plain is het regiedebuut (los van wat korte en/of ongeziene films) van Guillermo Arriaga, schrijver van prachtige films als de eerdergenoemde Babel en 21 Grams, maar ook van films als The Three Burials of Melquiades Estrada en Amores Perros. En dat staat dus best groot op de DVD-hoes. Is het dan raar dat m’n verwachtingen extra hoog zijn…?

Natuurlijk zeik ik wat, en is deze film echt wel beter dan de gemiddelde film die je nu in de bioscoop kunt zien, maar toch viel de film me wat tegen. Zoals ik al zei: Charlize Theron (ook één van de producenten van de film) speelt erg goed, en ook Kim Basinger is het nog zeker niet verleerd, maar ergens miste de film de nuance en ‘cleverness’ van de films waarmee je naar deze film gelokt wordt. Zonder de hulp van vriend Alejandro González Iñárritu is het toch iets moeilijker om een écht goede film te maken.
Maar aan de andere kant: als je The Burning Plain helemaal los ziet van alle hierboven genoemde films en ziet als debuutfilm, dan is het eigenlijk ook wel weer een erg goed debuut.

Zoals je ziet: ik ben het weer eens helemaal 100% eens met mezelf ;-) .

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1068641

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *