De laatste dagen van Emma Blank (2009)

De nieuwe Alex van Warmerdam is misschien wel z’n meest toegankelijke en is zeker zeer vermakelijk, maar ergens vond ik Ober toch beter. Ook al glimlach ik meteen weer als ik aan ‘Theo’ denk…

In De laatste dagen van Emma Blank volgen we de bewoners van een grote villa. Emma Blank staat aan het hoofd, en de rest van de bewoners vormen haar personeel. Marlies Heuer speelt een fantastisch lompe ‘heks’ die haar personeel tot in den treuren irriteert. Waarom ze dat allemaal pikken is één van de dingen die ik hier niet ga verklappen, maar het levert veel interessante momenten op. Ergens lijkt Emma Blank overigens ook op een voormalig werkgever.
Shit, ik kan niet veel meer zeggen, omdat ik dan toch dingen kan verklappen…

In The Pervert’s Guide to Cinema vertelt Zizek hoe David Lynch in zijn films binnen een paar minuten een wereld creëert waarin vrijwel alles mogelijk is. Misschien dat je dat ook wel van Alex van Warmerdam kunt en mag zeggen. Ik denk vooral weer aan ‘Theo’, en glimlach weer…

Ik meen me te herinneren dat De laatste dagen van Emma Blank is gebaseerd op een toneelstuk. Dat zou me ook helemaal niets verwonderen, en dat verklaart ook wel m’n lichte kritiek op de film. Ergens voelt de film wat ’tussendoorderig’ aan, als in: er lijkt nét iets minder energie in de film gestoken te zijn als in bijvoorbeeld Ober. Ik weet niet of dat gevoel van mij klopt, maar zo meen ik het te interpreteren.
Aan de andere kant: ergens voelt de film ook wel weer wat Scandinavisch aan, en zou hij best mede geschreven kunnen zijn (wat overigens helemaal niet zo is…) door Anders Thomas Jensen (die Deen achter o.a. Adam’s Apples).

Ook een lichtpuntje in de film is Eva van de Wijdeven, waarvan ik net op IMDb zag dat ze Desie speelde in Dunya & Desie. Dat ze hier zo’n enorm ander personage weet neer te zetten is niet alleen Van Warmerdams kunde, maar toont ook zeker haar talent…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1239446

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *