Towelhead (a.k.a. Nothing is Private – 2007)

Alan Ball schreef ooit het scenario voor American Beauty en hij is de schrijver van Six Feet Under. Daarnaast maakt hij momenteel in Amerika (waarom hier nog niet?) furore als ‘creator’ van True Blood, die soft-erotische horror-dramaserie over vampiers die uit de kist kunnen komen…
Tussendoor heeft hij Towelhead gemaakt, die vooral bekend werd omdat in Amerika die titel nogal wat stof deed opwaaien. Vandaar dat hij daar onder de naam Nothing is Private is uitgebracht, ook de naam van de bestseller waarop de film gebaseerd is.
Maar waarom deze achtergrondinformatie? Waarom zeg ik niet gewoon dat ik het een gedurfde en interessante film vond?

Als fan van True Blood herkende ik best wel wat dingen in Towelhead. Vooral de ’taboedoorbrekende’ manier waarop de ontluikende seksualiteit van een 13-jarig meisje wordt neergezet laat weer zien dat Ball in elk geval niet preuts is. Dat het af en toe ongemakkelijk voelt, dat is eigenlijk een compliment, want ik voelde wel mee…

De film gaat over Jasira, een 13-jarig Amerikaans-Libanees meisje dat na iets teveel interesse van het nieuwe vriendje van mama (gespeeld door Maria Bello) een tijdje bij haar Libanese vader wordt geplaatst. Naast dat vader heel graag als Amerikaan gezien wil worden, kan hij wel erg moeilijk omgaan met z’n puberende dochter. In het begin vond ik deze acteur ook net iets te slecht acteren om me niet te ergeren, maar gaandeweg de film werd die irritatie minder.
Natuurlijk blijft Jasira té sexy, wat papa ook allemaal probeert. En dat valt ook buurman Aaron Eckhart op, die een gedurfde rol speelt.

Ik noemde American Beauty al, en daar lijkt de film ook wel wat op. Sam Mendes is echter een betere regisseur dan Alan Ball, en mede daardoor is American Beauty ook wel een betere film. Maar Towelhead stelde zeker niet teleur.
Interessante film, ook al wordt de thematiek af en toe net iets te onsubtiel gebracht…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0787523

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *