The Company (deel 1 – 2007)

Ik vind het altijd weer fijn om te zien dat er niet alleen behoorlijk veel geld wordt gestoken in films, maar ook wel eens in tv-miniseries. Natuurlijk is het qua productie ook vrijwel exact vergelijkbaar, dus waarom ik die ‘verbazing’ telkens voel: je ne sais pas.
Wat ik wel weet: The Company is een interessante miniserie, ondanks de aanwezigheid van on-acteur Chris O’Donnell. Ik heb nu deel 1 (of disc 1?) gezien, en sta niet keihard te springen om de rest te bekijken, maar ik weet ook wel dat ik dat binnenkort wel ga doen.

The Company gaat over de geschiedenis van de CIA. Deel 1 speelt zich af aan het begin van de Koude Oorlog, en switcht tussen het rurale (en rijke) westen van de VS (Yale en omliggende staten), het grijze Berlijn, Londen, Israël, enz. Allemaal erg groots opgezet, en het ziet er ook allemaal best goed uit. Niet perfect (ik zag laatst The Curious Case of Benjamin Button voor de tweede keer, en man-o-man, wat legt die film de lat hoog voor andere set decorators), maar er is genoeg geld in gestoken. Daarnaast zijn de intriges allemaal aardig uitgewerkt, maar nu ik dit aan het typen ben herinner ik me The Good Shepherd (Robert De Niro, 2006; met o.a. Matt Damon en Angelina…), en die is wel een stuk beter. Probleem met The Good Shepherd was dat die wat te diep ging (en ‘inside’ was) voor de gemiddelde (Nederlandse?) kijker, en dat probleem heeft The Company niet. Ik denk dat deze miniserie vooral interessant is voor het grote publiek.

Het grote publiek overigens, dat misschien niet zo hard let op acteer- en regieprestaties als ik. Doordat ik zelf steeds dieper in het filmmaken zit/duik, word ik ook wel steeds kritischer. Dus misschien valt het jou wel helemaal niet op dat Chris O’Donnell z’n rol gewoon niet goed speelt. Hij moet een ‘suave’ spion spelen, en met zijn ‘coolness’ zelfs de megafijne Alexandra Maria Lara versieren, maar zijn Bond-imitatie was voor mij af en toe tenenkrommend. Daarnaast was miss Lara zelf ook niet echt overtuigend en lijkt de regisseur (en ex-D.O.P. Mikael Salomon) haar vooral te hebben verteld: “Kijk zoveel mogelijk zielig”, waardoor deze nieuwe ster (ze was best klein maar wel zeer duidelijk aanwezig in Der Baader Meinhof Komplex, Youth Without Youth, Control en Der Untergang!) ook enkel over kwam als een eendimensionale lekkere onschuldige spionne.

Okay: genoeg. Best een leuke miniserie, die ik waarschijnlijk wel af ga kijken op momenten dat er verder weinig te kijken valt…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0488352

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *