65 (2023)

65Wat 65 waarschijnlijk vooral toont is dat John Krasinski een goede regisseur is. 65 is namelijk geregisseerd door het schrijversduo dat Krasinksi’s A Quite Place (en ook deel II daarvan) schreef, maar is als film echt een behoorlijke aanfluiting. Ik zag ‘m in een drive-in bioscoop in New Braunfels, Texas (mijn eerste drive-in-ervaring ooit overigens..!), maar we waren serieus best blij dat zich op zo’n vijftig kilometer van de Stars & Stripes Drive-In een prachtig bliksem-schouwspel afspeelde. Sommige bezoekers draaiden hun stoel zelfs om, om van dit opvallende (donderloze) natuurgeweld te genieten.
En wat de hell deed Adam – Paterson, The Force Awakens, Marriage Story – Driver in deze film? Hij zal vooraf toch ook wel het script gelezen hebben..?

Het verhaal
Na het zien van de trailer, dacht ik nog dat het mogelijk ook een soort tijdreisfilm zou zijn (iets dat in mijn hoofd de film aantrekkelijker maakte), waarin een futuristisch ruimteschip op één of andere wijze naar ons verre verleden zou zijn getransporteerd. Maar niets van dat, want tijdens de openingsscène wordt direct uitgelegd hoe er elders in het universum al eerder zeer geavanceerde beschavingen bestonden, die mega-toevallig óók 100% menselijk bleken. Adam Driver speelt dus een alien, die mede vanwege de ziekte van z’n lieve dochtertje (Chloe – Avatar: The Way of Water, Big Little Lies (tv) – Coleman) een gevaarlijke ruimtemissie aanvat in een (voor ons momenteel ook nog) hypermodern ruimteschip. Z’n zieke dochter en vrouw (Nika – Euphoria (tv) – King) achterlatend vliegt ie best een eind de ruimte in, als z’n schip (met talloze in cryo-slaap gedompelde passagiers aan boord) in een meteorietenstroom terechtkomt.

Na een stevige inslag crasht het ruimteschip dus op een onbekende planeet, waarbij zo’n beetje alle ‘cryo pods‘ uit het schip worden geslagen, waardoor dus ook alle medepassagiers in één klap dood zijn. Op één na dan, en laat dat nu exact een meisje zijn in dezelfde leeftijd als Mills’ (Driver) zieke dochtertje. Projectiemogelijkheden alom, maar dat is waarschijnlijk niet waar jij aan denkt. Je hebt namelijk net de titel 65 gezien, gevolgd door een veel te makkelijke/opzichtige uitleg dat de planeet waarop ze neerstortten ‘onze’ aarde is, en de titel dus slaat op het miljoenen aantal jaar geleden dat het verhaal zich afspeelt. Inderdaad: mindblowing stuff hè, want is dat niet ook exact de tijd dat die huge meteoriet neersloeg net boven de Mexicaanse Yucatan, waarbij alle dinosauriërs omkwamen?? Dat kan toch geen toeval zijn..????

65-recensie: werkelijk waar de slechtste 'film' waarin ik Adam Driver ooit zag; what the hell must he have been thinking..???

Dommer dan dom
Nee, het is niet alleen de regie die van deze film een grote flop zal maken, want ook het verhaal hangt dus van veel te veel domme toevalligheden aan elkaar. Toen ik erachter kwam dat het schip – spoiler alert nodig? – dus precies tijdens/net voor die grote meteorietinslag hier crashte, toen dacht ik nog: “Oh, zou Adam dan verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van die dinosauriërs, wat hij dan ‘vermomd’ als een meteorietinslag, dus dat dit een soort geschiedenisherschrijving betekent, of hebben de schrijvers echt voor een lachwekkend groot toeval gekozen?– einde spoiler alertje – toen had ik nog iets van hoop, maar het bleek dus gewoon ‘dom toeval’ ja, dat ze precies op dat moment in tijd op exact die plek in het universum waren. Daarnaast lijken er nogal wat shots/scènes gesneuveld te zijn (zouden die zelfs voor de makers te slecht zijn geweest?) waardoor er best wat cruciale zaken overgeslagen worden (hoe kwam hij bijvoorbeeld uit die grot, waarom wachtte zij niet op hem, et zoveel cetera…?). En dan begin ik nog niet over die totaal nieuwe soort dinosauriërs, die enkel verzonnen zijn om meer interactie met onze buitenaardse gasten mogelijk te maken…

Cast
Mijn eerste aantekening na het zien van deze ‘film’ was: “Damn zeg, zoiets slechts heb ik nog nooit van Driver gezien!!“. Een aanwezige ‘Trumpy’ meldde dat het waarschijnlijk kwam, doordat Adam Driver ook in een misbruikschandaal betrokken zou zijn geweest, en dat ie nu enkel nog dit soort domme rollen aangeboden krijgt. Maar dat hele misbruikschandaal komt zéér waarschijnlijk uit zo’n ‘liberal Hollywood-haatbubbel’, want daarover is online werkelijk niets te vinden (plus: hij zat recentelijk ook al in Noah Baumbachs – overigens ook ietwat tegenvallende – White Noise. Enige negatieve dat mijn Google-search opleverde was een incident op de set van The Man Who Killed Don Quixote, maar ook dat lijkt allang ontkracht (door de ‘aanklaagster’ zelf)). Ook qua dialogen was 65 zó slecht, dat ik me echt afvroeg wat Driver gedacht moet hebben tijdens de opnames. Iets als dat het in post (productie) wel gefixt zou worden of zo? De film bevat overigens ook maar vier acteurs, waarbij die twee jonge meiden echt wel goed hun best doen. Maar van hen kun en mag je ook niet verwachten, dat ze zo’n gedrocht van een film kunnen redden…

Final credits
65Las net ergens “Someone though Adam Driver fighting dinosaurs would look cool and never developed the idea beyond that“, en dat is eigenlijk een perfecte dis voor deze film. De enige reden dat ik ‘m wil blijven herinneren, is omdat ik ‘m dus vanuit de laadbak van een pick-up truck zag, met een fantastische donderstorm aan de andere kant van de auto. Daarbij kregen we onze Sonos-speaker overigens niet goed aangesloten op de juiste FM-frequentie (we konden wel alles verstaan via de speaker van onze ‘buren’), maar ook dat was bij deze film dus helemaal niet zo erg.
Nee, buiten masochisten raad ik deze film werkelijk niemand aan…

IMDb: https://www.imdb.com/title/tt12261776