Vampires vs. the Bronx (2020)

Vampires vs. the BronxOmdat hij één van de regisseurs en editors van Saturday Night Live is, volgde ik Oz Rodriguez al een tijdje op Instagram. Dat hij met hulp van SNL-baas Lorne Michaels nu zijn tweede (na het hier niet uitgebrachte Brother Nature) film kon maken – naar eigen zeggen de eerste film die echt de Dominicaanse bevolking in de NY’se Bronx in de hoofdrol zet (vandaar ook Zoe – Avatar – Saldana’s cameo?) – voorspelt niet direct veel goeds, want ‘SNL-films’ falen veel vaker dan dat ze succesvol zijn. Iets dat waarschijnlijk ook met Vampires vs. the Bronx gaat gebeuren (verwacht ik), want ondanks de zichtbare passie waarmee alles gemaakt is (oftewel: de gun-factor is hoog), zijn de conclusies niet al te mals, als je de film wél serieus beoordeelt…

Het verhaal
Als vrij onsubtiele metafoor voor gentrificatie (arme wijken die worden opgeknapt, maar daardoor zó duur worden, dat de ‘oorspronkelijke’ bewoners niet meer terugkomen en meestal hipsters als eerste de wijk overnemen) lijkt het wat sinistere bedrijf Murnau Real Estate (naar F.W. Murnau, regisseur van de vampier-klassieker Nosferatu) de hele Bronx over te willen nemen. Met Frank Polidori (Shea – The Wolf of Wall Street, Joker – Whigham) als frontman probeert het bedrijf de voornamelijk latinx-gemeenschap uit te kopen, maar dat gaat 100% in tegen de drive van Miguel (Jaden – The Get Down, Paterson – Michael), die met een block party juist geld wil inzamelen om z’n favoriete bodega te redden.

In deze bodega, van surrogaat-vader Tony (The Kid Mero), hangt Miguel veel rond met z’n maten Bobby (Gerald Jones III) en Luiz (Gregory Diaz IV). Maar door die parallelle verhaallijn rondom Polidori weten we echter al, dat achter Murnau een paar eeuwenoude vampiers schuilgaan, onder leiding van Vivian (Sarah – Cosmopolis, Enemy – Gadon). En die deinzen er natuurlijk niet voor terug om ons als kijkers duidelijk te maken, dat ze die NYse wijk ten noorden van Manhattan niet voor niets gekozen hebben, want wie mist er nou een paar vermiste minderheden?
Dat laten onze helden natuurlijk niet op zich zitten, en samen met love interest Rita (Coco Jones) en pater Jackson (Method – Staten Island Summer, Paterson – Man!!) binden ze de strijd aan…

Vampire vs. the Bronx-recensie: zo'n film die je supergraag leuk wilt vinden, maar uiteindelijk toch niet echt goed genoeg is...

Climax-loos?
Nogmaals: zo’n gaaf passieproject moet je misschien niet al te serieus bekritiseren, maar ergens vind ik het ook getuigen van weinig respect als je zo’n film niet beoordeelt als volwaardige film. Als je een zwak hebt voor New York, SNL, de Bronx en/of de latinx-gemeenschap, dan zul je wel van deze film kunnen (of willen) genieten. Ik vrees echter, dat de meeste kijkers deze film gaan afzeiken omdat teveel acties te snel/makkelijk gaan, niet onderbouwd worden, of niet al te goed zijn uitgevoerd. Volgens mij niets ten nadele van het vrij grote talent dat in de film aanwezig is, maar ik vrees toch dat de maker vooral heel happy was dat ie iets kon gaan maken met z’n vrienden en z’n gemeenschap, en daardoor ‘vergeten’ is (of niet capabel genoeg?) om wat langer na te denken over vooral de scènes richting het eind van de film. Want naarmate de film vorderde begon ik steeds vaker te glimlachen om de te gemakkelijke afhandeling van bepaalde scènes, maar dat glimlachen ging steeds meer gepaard met tenenkrommingen, die het uiteindelijk wonnen van die glimlach. Een paar voorbeeldjes om dit te verduidelijken: de bad guys worden eigenlijk volkomen climax-loos overwonnen, en ook die ietwat noodzakelijke chemie tussen Miguel en Rita komt niet uit de verf, zeker niet in de scène die daarvoor bedoeld was…

Crew & cast
Natuurlijk ben ik mega-jaloers op Oz Rodriguez. Niet vanwege deze film, maar wel omdat hij een baan heeft die ik lange tijd als droombaan idealiseerde: werken bij Saturday Night Live. Maar ik heb niet het gevoel dat dit mijn oordeel over deze film verandert (met een ego dat zo aanwezig is als het mijne, overweeg ik zoiets volgens mij best serieus…). Ik geef het vooral aan, om te tonen dat de wereld waarin deze film gemaakt is, mij waarschijnlijk minder ‘vreemd’ is dan voor de gemiddelde Nederlandse filmkijker. Dus waar ik wel kan genieten van de aanwezigheid van SNL-acteurs als Chris Redd, zal dat voor velen weinig toevoegen. De aanwezigheid van Zoe Saldana zal waarschijnlijk te maken hebben met de locatie en Dominicaanse invalshoek van de film, waardoor de meest opvallende (grote) naam in de cast die van Whigham is. Toch een acteur die het mogelijk maakt hier titels als Vice, Bad Times at the El Royale, Sicario: Day of the Soldado, Waco (die geweldige miniserie), Narcos (serie), Fargo (serie), Kong: Skull Island, Knight of Cups, Cop Car, True Detective (serie), Non-Stop, American Hustle, Furious 6, Silver Linings Playbook, Savages, This Must Be the Place, The Lincoln Lawyer, Take Shelter en Machete te droppen, want daaruit zul jij ‘m mogelijk herkennen. To name just a few hè… ;)

Final credits
Vampires vs. the BronxEen film volledig ophangen aan de hook dat dit de eerste film is met een volledig Amerikaans-Dominicaanse cast & crew, dat blijkt voor mij dus niet genoeg. En dat bedoel ik niet politiek ongevoelig, want ik ben juist blij dat steeds meer ‘niet standaard Westerse’ filmmakers hun verhalen kunnen vertellen aan een groter publiek, maar in het geval van Vampires vs. the Bronx is het voor mij dus ergens toch teveel mis gegaan. En eigenlijk baal ik daar een beetje van, want ik zie op Instagram nog steeds iedereen Oz Rodriguez feliciteren met z’n film, en ik zou best graag meedoen in die euforie…

IMDb: https://www.imdb.com/title/tt8976576

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *