Lawless (2012)

Lawless is ’n heerlijke en af en toe gruwelijk gewelddadige moonshine-western-outlaw-hillbilly-gangsterfilm, gezet tijdens de drooglegging (denk aan The Untouchables) in de levendige bergen waar ook Jesco – White Lightnin’, The Wild and Wonderful Whites of West Virginia – White z’n kunsten vertoont, gebaseerd op ’n waargebeurd verhaal. En misschien dat Lawless nergens echt de diepte in gaat zoals John Hillcoats vorige film (The Road) dat deed, het feit dat er zoveel bijzaken enkel aangeraakt worden zorgt ervoor dat er zo’n licht mysterieuze gloed over de film hangt, omdat je voelt dat het onderdeel is van ’n rijkere geschiedenis en er zijdelings dus nog veel meer verhalen te vertellen zijn.
En al het geweld wordt met veel ambitie gebracht door een aardig indrukwekkende cast…

Het verhaal
De film volgt de drie Bondurant-broers en is gebaseerd op ’t boek The Wettest County in the World, geschreven door de kleinzoon van één van deze Bondurant-broers. De broers waren zo’n beetje de laatste ‘overlevenden’ van het vrij corrupte justitiële optreden tijdens de Great Franklin County Moonshine Conspiracy, een periode waarin de regionale DA met grof geweld ’n flinke vinger in de locale moonshine-pap wilde bemachtigen. De bergen van Virginia waren in de tijd van de drooglegging namelijk de ideale plek om illegale drank te stoken, iets wat schijnbaar 95% van de bevolking dan ook deed. Er was voor de Bondurant-broers weinig aan de hand, totdat figuren als Al Capone in Chicago ervoor zorgden dat justitie flink aan de slag moest. Daar kregen onze broers ook last van, en waar de meeste stokers bogen voor de dreiging van corrupte lawmen, daar waren de broers niet bereid om ’n deel van hun opbrengst af te staan, waarmee ze dus direct als outlaws betiteld werden. En waar ik ’t niet altijd eens ben met taglines van films, zegt de tagline van Lawless eigenlijk al vrij veel: “When the law became corrupt, outlaws became heroes.

Acteergeweld…
Zoals ik al zei: de cast is indrukwekkend. Tom Hardy voegt als Forrest Bondurant weer ’n nieuw hoofdstuk toe aan z’n imago als de go to guy voor mysterieuze getroubleerde karakters met ’n primitief agressieve ondertoon, en het is dus niet zo verwonderlijk dat Ryan Gosling in ’n eerdere fase van het project voor deze rol genoemd werd. Tijdens de film schoot het ook even door m’n hoofd dat ik Tom Hardy wel ’n keer head to head wil zien gaan met Mathias – Rundskop, De rouille et d’os – Schoenaerts in ’n soort clash of instincts. Maar dat even terzijde…

Lawless: Jack (LaBoeuf) op 't matje bij grote broer Forrest (Hardy)

Eigenlijk is de hoofdrol weggelegd voor Shia LaBoeuf, die in z’n rol als Jack Bondurant wederom laat zien dat hij veel meer kan dan wegrennen van tot-robot-transformerende-auto’s. In Wall Street: Money Never Sleeps toonde hij dat al wat, maar in zijn korte segment in New York, I Love You nog veel duidelijker. De derde broer, Howard, wordt gespeeld door de onbekendere maar net zo goed gecaste Australiër Jason Clarke, die je mogelijk kent van het tegenvallende Texas Killing Fields of de TV-serie Brotherhood. En dan komen in bijrollen ook nog geweldige acteurs als Jessica – The Tree of Life – Chastain, Mia – Alice in Wonderland – Wasikowska, Guy – Memento – Pearce, Dane – Chronicle – DeHaan, Noah – Submarine – Taylor én good old Gary Oldman voorbij..!!

Legende
Weet je, naast het af en toe zeer grove geweld en de geweldig rauwe setting waarin het verhaal gezet is, vond ik vooral ’t “in je eigen legende gaan geloven“-thema interessant. De drie broers werden in de volksmond onverwoestbaar genoemd, iets waar ze maar al te graag in wilden geloven. En daar vindt de film ook een aardige balans tussen legende en menselijkheid. Al gaat Hillcoat hier ook niet écht de diepte in en is het verhaal dus wat oppervlakkiger dan dat van The Road (gebaseerd op ’n boek van Cormac – No Country for Old Men – McCarthy). Qua opzet is Lawless beter te vergelijken met Hillcoats doorbraakfilm The Proposition, toevallig óók geschreven door Nick Cave. Inderdaad: die muzikant.

Conclusie
Ja, veel aan deze film ademt classic uit, maar denk dat dat de film nét iets teveel credits geeft. Ik ben na Michael Manss Public Enemies namelijk wat huiverig geworden om dit te snel te roepen, want die film is toch wel erg ver weggezakt in m’n geheugen. Wel vertelt Lawless ’n interessant waargebeurd verhaal, is het genieten van de diversiteit aan acteurs, wordt het geweld goed grof getoond en de overall sfeer mooi neergezet. Voor liefhebbers van gangsterfilms sowieso dus ’n must, ook al is er dus wel wat aan te merken op de film. Maar mogelijk dat m’n verwachtingen na The Road ook wel onrealistisch hoog waren, en wie weet wilde Hillcoat vooral ’n vette en opmerkelijke gangsterfilm maken.
Nou, dát is hem zeker gelukt..!

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1212450

3 Antwoorden aan “Lawless (2012)”

  1. Heb m vanavond in de sneak ge Zien.Behalve de prima cast is het ook een prima film.
    Men zet een uitstekende sfeer neer anno de great depression in een hillbilly setting.De soundtrack met oa Willie Nelson en Emmylou Harris draagt hieraan zeker bij.
    De film zit vol met aktie maar ook diverse humoristische momenten, je duikt er vanaf begin in.Een aanrader

  2. Naar mijn mening inderdaad ook geen echte classic, maar zeker een vermakelijke film. Tom Hardy was fantastisch en vooral het feit dat hij niet te doden was, was af en toe grappig.

    Is The Proposition de moeite waard?

    1. The Proposition is zeker de moeite waard. Iets minder groots opgezet, maar daardoor misschien juist wel mysterieuzer en rauwer. Is wel al ’n tijdje geleden dat ik ‘m zag, misschien moet ik ‘m ook weer eens kijken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *