Men in Black 3 (2012)

Toen Men in Black 3 in 3D in de bioscopen draaide had ik er weinig zin in, en mogelijk was de verrassing daardoor extra groot toen ik ‘m afgelopen zaterdagavond ‘gewoon’ op DVD en in 2D thuis zag en me best aardig vermaakte. Een creepy bad guy, Josh Brolins geweldige vertolking van ’n jonge Tommy Lee Jones, een wat campy achtige benadering van tijdreizen, ’n ietwat geweldadigere manier om af te rekenen met rogue aliens en ’n verrassing die de bekende relatie tussen agenten J (Will Smith) en K (Jones) ineens wat ‘diepgang’ geeft zijn de elementen die ervoor zorgen dat dit deel op IMDb maar nét ’n paar tienden van ’n punt lager staat dan het originele eerste deel.

Nostalgie
Niet dat ik nu hoop dat er snel een vierde en vijfde deel komt, want voor mijn gevoel hoort de Men in Black-wereld in dezelfde periode als de Austin Powers-films, en die is toch wel grotendeels voorbij. Maar net als bij het eveneens verrassende American Reunion bood dit derde MiB-deel ook een wat nostalgisch gevoel. Dit wordt natuurlijk versterkt doordat agent J in dit deel terug naar 1969 moet reizen om te voorkomen dat ’n jonge K (Brolin) wordt vermoord door ’n tijdreizende Boris het Beest (Jemaine – Flight of the Concords, Gentlemen Broncos – Clement), waar hij niet alleen ’n heel af en toe nog glimlachende en zelfs flirtende K ontmoet, maar waar ook de lancering van Apollo 11 (met aan boord Armstrong en Aldrin) aardig centraal in staat. Dat ze daarnaast terloops ook nog in Andy Warhols The Factory terechtkomen zorgt wederom voor ’n aantal “al die rare kunstenaars moeten toch wel aliens zijn?“-grapjes, maar gelukkig overdrijven ze dat niet. Bill – SNL – Haders Warhol was toont overigens de goede casting van dit derde deel, if you ask me…

Topcasting
Want naast Hader is dus vooral Jemaine Clements Boris heerlijk over-the-top neergezet. Omdat hij alien is vormt die overdrijving echter geen probleem en hij is ook wel degelijk angstaanjagend. Andere opvallende karakters waren Boris’ vriendinnetje, gespeeld door Pussycat Doll Nicole Scherzinger, maar vooral ook de Arcaniaan Griffin, die gedoemd is met de gave om vrijwel alle mogelijke toekomstscenario’s te kunnen zien, waardoor hij ’n aandoenlijke en begrijpelijke onzekerheid uitstraalt. Emma Thompson speelt de ‘oudere’ agent O (baas van de MiB-afdeling), terwijl de appetijtelijke Alice – She’s Out of My League – Eve haar jongere versie speelt.

Conclusie
Weet je, alleen voor Josh Brolins Tommy Lee Jones-imitatie is Men in Black 3 al de moeite waard. ’t Feit dat hij in ’t echt 44 is en een 29-jarige K speelt levert al ’n erg leuke grap op, maar hij heeft de maniertjes, sneertjes, intonatie en mimiek echt ontzettend goed gekopieerd. Daarnaast zetten een aantal ontwikkelingen in dit deel de eerste delen in ’n geheel ander daglicht. Regisseur Barry Sonnenfeld en scenarist Etan Cohen (nee, niet verwarren met Ethan) trachten de wereld van de mannen in ’t zwart die wij kennen ineens ’n diepere laag te geven, wat in zo’n zomerblockbuster (en zeker in zo’n campy sci-fi komedie) helemaal niet echt nodig is, maar wel welkom én lichtelijk interessant. Koppel dat aan goede spannende actie rondom de lancering naar de maan en je hebt gewoon een geslaagde blockbuster, zij het met ’n vleugje nostalgie…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1409024

Een antwoord op “Men in Black 3 (2012)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *