Tropa de Elite 2 – O Inimigo Agora É Outro (a.k.a. Elite Squad 2: The Enemy Within – 2010)

Yes, wat heerlijk om een goed harde en spectaculaire politie-actie-thriller te zien die niet in de Hollywood gemaakt is. Ik bedacht me tijdens het kijken namelijk dat een opkomende economische grootmacht als Brazilië natuurlijk ook op het gebied van coole films steeds meer hun steentje begint bij te dragen. Dat zagen we al met Cidade de Deus en het eerste deel van Tropa de Elite, en hier gaan ze gewoon verder. Maar dan moeten ze wel opletten dat ze deze film niet gaan verkopen als een Scorsese-achtige film die kan tippen aan The Godfather (zoals ik in een trailer zag), want dan overdrijven ze nogal. Ik snap het enthousiasme wel, maar overspeel je kaarten niet, meneer de filmmarketeer…

Maar inderdaad: Tropa de Elite 2 – O Inimigo Agora É Outro is wederom een hele vette film. Waar het eerste deel door sommigen (vooral mensen die ‘m niet helemaal begrepen?) nog werd afgeschilderd als een verheerlijking van politiegeweld, daar wordt in dit tweede deel aardig wat nuance aangebracht. De inmiddels naar een kantoorfunctie weggepromoveerde kolonel Nascimento (wederom een sterke rol van Wagner Moura) ontdekt namelijk niet alleen dat hij zelf af en toe geweld nodig heeft om zich af te reageren, maar ontdekt ook hoe BOPE (de speciale politie-eenheid die in deel 1 geïntroduceerd werd) wordt gebruikt door talloze machtige mannen voor hun eigen gewin. Er wordt dan ook goed blootgelegd hoe rot het Braziliaanse machtssysteem is, maar ergens voelde ik een lichte teleurstelling dat de potentie die hierin schuilde niet helemaal wordt benut. Maar ik wil daar wel bij vermelden dat ik mogelijk ook iets teveel zat te wachten op meer heftige actie, want op het moment dat Nascimento te grazen wordt genomen hoorde ik mezelf denken: “Yeah, nou gaat het gas erop!”.

Maar dat was niet helemaal het geval. De film – die zich overigens 13 jaar ná deel 1 afspeelt – is meer thriller dan actiefilm, en dat is helemaal niet erg, maar ik bemerkte dus dat ik meer op een actiefilm gehoopt had. Als ik ‘m dan echter nu terughaal en als dramatische thriller beoordeel, dan is het zeker een bovengemiddeld goede film in dat genre, maar ergens worden er lijntjes net niet dramatisch genoeg uitgewerkt. Mogelijk dat ze Hollywood écht volgen en alweer aan een deel 3 denken… ;)

Als je echter iets minder kritisch naar een film kijkt, dan is Tropa de Elite 2 gewoon wederom een hele vette film. Het camerawerk is fantastisch en trekt je zowel ín de actie en spanning als dat het (letterlijk) als een helicopter boven de actie hangt. Daarmee wil ik nogmaals aangeven dat ik het alleen maar toejuich dat Hollywood nu nog meer geduchte concurrentie heeft gekregen. Vooral in Zuid-Korea maken ze de laatste jaren ook al geweldige en originele actiethrillers (Oldboy, The Chaser, The Man From Nowhere, …), en dat weten ze in Brazilië nu dus ook te doen. Hopelijk dat men in Hollywood dit ook voelt en dat men begrijpt dat ze toch origineler moeten worden om in de toekomst ook mee te kunnen blijven doen in deze concurrentiestrijd.

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1555149

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *