Rango (2011)

Waarom ik deze niet in de bioscoop gezien heb weet ik niet, maar gisteravond zag ik ‘m onderuitgezakt op m’n bank en in 2D: HEERLIJK..!
Ja, ik heb zeker genoten van Rango, waarvan ik bang was dat ie misschien wat te kinderachtig was (waarom ik dat dacht weet ik niet echt, misschien omdat m’n neefje van 8 zo enthousiast over deze film was), maar achteraf vraag ik me meer af of deze wel geschikt is voor kinderen. Natuurlijk zijn de kleuren en dieren geweldig, maar er zit ook best veel geweld in, plus dat er zeer veel referenties worden gemaakt naar heel veel ‘volwassenen-films’ (nee, dat vertaal ik niet naar het Engels…).

Maar: ik verwacht dat het grootste deel van m’n lezers volwassen is, dus écht rekening houden met kinderen doe ik niet in mijn recensies. Daarom kan ik deze animatiefilm – gemaakt door Nickelodeon en ILM, en dus een keer niet door Pixar/Disney/Dreamworks – met een gerust hart aanraden aan iedereen die van mooie animatie kan genieten, overduidelijke boodschappen wel ‘aan kan’, en die het net als ik leuk vindt om de voice actors te herkennen. Ik zal niet meer zeggen dan dat Johnny Depp ook hier weer aantoont een enorm ‘bereik’ te hebben, want hier gaat ie heerlijk over the top. En Depp is niet de enige die regisseur Gore Verbinski van de set van Pirates of the Caribbean heeft meegetrokken.

Okay, het verhaal: Rango is een kameleon met een nogal grote fantasie. Hij leeft in luxe als huisdier, en aan het begin van de film verblijft hij achterin een SUV in z’n glazen kooi. Een abrupte actie van de chauffeur zorgt er echter voor dat de kooi uit de auto wordt geslingerd en hij ergens in de Mojave-woestijn (vermoed ik) terechtkomt. Zoveel natuur en hete zon is hij natuurlijk niet gewend, en het is dan ook al knap dat hij het dorpje Dirt bereikt. Dit dorpje wordt geheel bewoond door andere dieren, van gila-monsters tot muizen en van ratelslangen tot haviken. Een leuke vondst van de makers is dat dit dorpje nog geheel in wildwest-stijl kan bestaan, terwijl de ‘mensenwereld’ toch echt hedendaags is.

Omdat het leven in het dorpje door het ontbreken van water nogal hard geworden is, vlucht Rango in één van z’n rollen, en ditmaal is dat de rol van de stoere kerel die nergens bang voor is. Voordat hij het weet wordt ie echter benoemd tot sheriff en wordt hem gevraagd de oplossing te vinden voor de droogte. Dan ontspint zich een verhaal dat bv. doet denken aan Chinatown, maar net zo goed elementen van Blazing Saddles en zelfs Star Wars in zich heeft. Natuurlijk is er een love interest, in de vorm van een hagedisje dat soms verstijfd als afweermechanisme. Daarnaast houden de flinke hoeveelheid bad guys en Rango’s identiteitscrisis het verhaal goed gaande, en ziet het er allemaal wel erg mooi uit.

Yes, ik vond Rango leuk. De film was beter geweest als ze duidelijker een keuze hadden gemaakt voor óf een kinderfilm óf een wat volwassener animatiefilm (als Up of Shrek). Het hier tussen schipperen verzwakt de film iets, maar zal ik maar geen kniesoor zijn?

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1192628

2 Antwoorden aan “Rango (2011)”

  1. Niet alleen omdat de volgende pixar film Cars 2 is, waarvan ik deel 1 echt on-pixars saai vond, weet ik eigenlijk al zeker dat ik met Rango meteen de beste animatiefilm van dit jaar al gezien heb! Sowieso niet in de laatste plaats omdat dit eigenlijk één grote hommage aan mijn favoriete genre, de spaghetti western is, maar zeker ook omdat ik nu eens echt het gevoel had dat ie inderdaad echt voor ons (lees: volwassenen) bedoeld is. Ik denk dat kinderen hier echt maar weinig uit kunnen halen, en de allerkleinsten bij vlagen simpelweg echt bang zullen worden. Veel grappen en verwijzingen zullen ze sowieso niet begrijpen omdat ze daar films voor gezien moeten hebben die ze echt never nooit niet gezien hebben.

    Reactie van mijn vriendin: “Eindelijk een western die ik ook goed vond”. En ze weet nu ook eindelijk wie The Spirit of the West is. Ik wist dat al lang!

    1. Het had niet beter verwoord kunnen worden, hoewel ik Cars (1) juist wel sterk vind (maar dat zal komen door mijn voorliefde voor NASCAR).

      Overigens moest ik eerder denken aan de Sonorawoestijn, maar dat terzijde… ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *