Jonah Hex (2010)

Als ik had geweten dat Jonah Hex is geschreven door ‘Neveldine & Taylor’ had ik ‘m misschien toch links laten liggen. Alhoewel: met Josh Brolin, John Malkovich én Megan – soft-focus & t-t-t-t-t-taille – Fox had ik niet verwacht dat het een film zou zijn die ik zó snel vergat/wilde vergeten.

Neveldine & Taylor ken je mogelijk als schrijvers van Crank, Crank 2 en Gamer, alle drie stompzinnige actiefilms, die helaas toch allemaal een redelijk grote schare fans hebben. Regisseur Jimmy Hayward maakte eerder Horton (Hears a Who!), dus van hem zou je iets meer kunnen verwachten. Jonah Hex is een comic-verfilming, een western, en zelfs een ‘fantasy-western’. Wat je dan verwacht zijn over-the-top geweld, ontploffingen en allemaal quatsch die leiden tot één grote climax, en zelfs dat krijg je eigenlijk niet. En toch was ik bang dat deze film op IMDb wel iets van een 6,4 of zo zou krijgen. Maar wat blijkt: de verloedering is toch minder toegeslagen, want deze film krijgt een schamele 4,6.

In Jonah Hex speelt Josh Brolin een man die wordt gebrandmerkt door Quentin Turnbull (een rol van meneer Malkovich), waarna zijn hele gezin wordt vermoord. Hij balanceert op het randje van de dood, wordt gered door een indianenstam, maar niet voordat hij zo lang ‘on the other side’ is geweest dat hij daarna makkelijk contact kan blijven houden met de doden, die na hun dood gelukkig alle verrichtingen van de mensen die ze in hun leven hebben ontmoet blijven volgen. Wat dus volgt, is visueel best vet: slechts door aanraking weet Jonah een lijk te ‘reviven’, dat hem na wat paniek dan alles vertelt wat hij moet weten. Erg relaxed, zeker omdat QT (zou het een steek richting Tarantino zijn?) op het punt staat het eeuwfeest van de jonge Verenigde Staten te verstoren met een ongelooflijk wapen, en de president niks anders kan (waarom niet?) dan Hex in te huren om Turnbull op te sporen. Oh ja, onderweg zien we hoe de mega-fijne Megan Fox verliefd is op Jonah, maar haar dagen wel slijt in een beroep dat alle vrouwen in westerns hebben. Inderdaad: ze is ’n hoerke…

Nee, Jonah Hex is een behoorlijke mislukking. Het was vrijdagavond en ik wilde rustig aan doen na een drukke week, maar dan nog was dit geen slimme keuze. Naar het einde toe hoopte ik nog op een geweldig gevecht tussen Jonah en Quentin om de film af te sluiten, en ook dat verliep teleurstellend snel.

Het enige dat de film me wel heeft doen vermoeden, is dat de comic-books wél vet zullen zijn. Ik durf me echter amper voor te stellen hoe teleurgesteld de echte fans van die comics zullen zijn met deze film…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1075747

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *