How to Train Your Dragon (2010)

Toen mij laatst om mijn oordeel inzake de “beste animatiefilm van 2010” werd gevraagd, dacht ik met Despicable Me gewoon goed en safe te zitten. Maar nu ik How to Train Your Dragon heb gezien, ben ik blij dat mijn oordeel toen niet zo heel belangrijk was (was ’n lijstje van Film1), want dan had ik nu last van m’n geweten gehad…

Haha, NOT..!
Niet dat How to Train Your Dragon niet een stuk ‘beter’ is dan Despicable Me, maar ik vind m’n mening nooit zo belangrijk dat het m’n geweten heel hard kan beïnvloeden ;).

Okay, genoeg quatsch, want dat lijkt weer nergens heen te gaan. Ik heb How to Train Your Dragon in ongeveer drie stappen gezien. Eerst tijdens het eten, maar daarna had ik geen tijd om ‘m af te kijken. Toen ik terugkwam van ’t stappen, waar ik voor ’t eerst in tijden weer eens écht bier had gedronken, dacht ik ‘m af te kunnen kijken, maar werd ik anderhalf uur later met het Blu-ray-menu herhalend wakker. De volgende dag heb ik ‘m toen wéér opgezet, en gewoon vanaf het begin laten lopen, omdat ik toch nog wat achter m’n laptop moest doen. En tijdens het ‘dingen doen’ hoorde ik de film natuurlijk wel, en dacht ik al: “Ja, deze had ik best eerder mogen zien…”.

Voor een film die zo gemaakt lijkt voor 3D, zijn de reacties op IMDb over het gebruik van 3D wel erg negatief. Ben achteraf dan ook blij dat ik ‘m dus gewoon thuis in 2D zag. Maar wat een gave ‘vlieg-dromen’ zou deze film mij hebben gegeven als ik deze had gezien toen ik jonger was. Daarnaast bevat de film zoveel avontuur, cliché vader-zoon en jongen-meisje relaties, maar ook best wat spanning, dat deze film mij ideaal lijkt om te kijken met m’n 8-jarige neefje. Hey, heb ik meteen weer een goed idee voor ’n cadeau’tje voor als ie 9 wordt :).

How to Train Your Dragon is van DreamWorks Animation, die natuurlijk altijd tegen Pixar moeten opboksen. Meestal lukt dat niet, omdat ze vooral voor de rariteiten en gezochte grappen gaan, maar hier is het verhaal iets ‘simpeler’. Okay, het gaat over Hiccup, een jonge Viking wiens vader nogal teleurgesteld is in zijn niet-stoere uiter- en innerlijk, en wiens dorp wordt geteisterd door draken. Zoals de titel al doet vermoeden is Hiccup niet van plan in vaders draken-dodende-voetsporen te treden, en hier kun je natuurlijk overal diepgang in gaan zoeken. Maar doe dat niet, want dan ga je deze film beoordelen op iets dat ie nergens wil zijn. Dat in de fora niemand de draken ziet als wat Maurice Sendak bv. met Where The Wild Things Are bedoelt, dat ze staan voor onze eigen agressie, emoties en angsten, en dat agressie juist meer agressie oproept, dat verbaasde me, maar ik ga hier zelf natuurlijk niet ook méér achter zoeken.

Ik heb me wel vermaakt met How to Train Your Dragon. Wat jij?

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0892769

3 Antwoorden aan “How to Train Your Dragon (2010)”

  1. Qua animatiefilm was deze voor mij in ieder geval de grootste verassing dit jaar. Behalve dat ik wist dat ie zo hoog scoorde op imdb dacht ik dat deze meer voor kinderen bedoeld zou zijn. Dit niet in de laatste plaats door het blije hoesje en de keus van de marketeers om supergroot “Hoe tem je een draak’ ipv de originele engelse titel op het hoesje te zetten. (op DVD dan, de Blu-Ray hoes is wel engels). Ik vond deze persoonlijk leuker als Toy Story 3, Despicable Me heb ik helaas nog niet gezien. Aanrader voor iedereen hoe oud je ook bent.

    @Toon: imo stijgt veel boven Inception uit hoor ;)

  2. Ik vond ‘m ook heel erg leuk. Heb ‘m in de bios met een 3D brilleke gezien, ik vond dat ze wel echt probeerden om zo vet mogelijk die 3D naar voren te laten komen, maar ik vond ook dat ze dat niet deden als het aan de film zou afdoen.

    Ik vond Despicable Me ook heel cool, ze zijn allebei erg leuk. Ik denk dat Dragon wel de betere is. Overigens vind ik Toy Story 3 de beste film die ik dit jaar gezien heb, punt. Stijgt in ieder geval boven Inception uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *