Get Low (2009)

Misschien niet de beste film van ’t jaar, maar mogelijk wel de beste acteerprestatie: Robert Duvall in Get Low, een mooie film over een kluizenaar op zoek naar vergiffenis… Nee, verlossing.
Ik hoor je denken: “Oeh, is het zo’n zware film?“, maar dat valt mee, want naast Robert Duvall en Sissy Spacek zien we ook Bill Murray in een ‘kleine’ maar leuke rol. En had ik al verteld dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal…?

Dat verhaal gaat over een man die 40 jaar in afzondering heeft gewoond en dan besluit dat het tijd is ’to get low’, oftewel: hij besluit z’n begrafenis te gaan regelen. So far nothing weird, totdat je erachter komt dat hij zelf bij z’n begrafenis aanwezig wil zijn, en dat het eigenlijk één groot feest moet worden. Maar was hij niet die man die iedereen van z’n grond jaagt met een ezel en een geweer, en waar ieder kind wel enge verhalen over heeft gehoord…?

Tot zoverre wordt de werkelijkheid gevolgd. In Get Low gaat het echter over de reden voor die 40-jarige zelfopgelegde afzondering, en ik neem aan dat de schrijvers (van o.a. Mad Men..!) daar hun eigen verhaal en diepgang hebben toegevoegd. En wat een feest was het voor ‘first-time director‘ Aaron Schneider, die hiervoor wél al een Oscar won voor een korte film, maar die hier dus z’n langespeelfilmdebuut maakt. Robert Duvall speelt misschien geen voor hem onbekende rol, maar hoe hij ‘m speelt toont wel weer dat hij toch één van de grotere is die gelukkig nog op deze aardkloot rondloopt.

Nog even terug dan naar ’t verhaal. Duvall speelt dus de enge kluizenaar Felix Bush (toch geen familie van?), ergens in de jaren 30 van de vorige eeuw. Na de dood van een bekende voelt hij ook z’n eigen einde naderen, en dat doet ‘m besluiten uit z’n isolement te komen. In het naburige stadje vindt hij in Frank Quinn (Murray) een bijna-failliete begrafenisondernemer (“Wat doe je in deze business als er niemand dood gaat?“), die maar al te graag op z’n nogal aparte voorstel in gaat. Felix wil namelijk iedereen met zo’n eng verhaal uitnodigen om hun verhaal over hem te komen vertellen, maar waarom? Wil hij laten zien dat hij ook maar een mens is, en geen eng monster, of weet hij sowieso wel dat zijn eigen verhaal, dat hij zelf amper durft te vertellen, toch alle verhalen zal overtreffen…?

Zoals je ziet: ingrediënten voor een interessante film. En ik heb ook fijn genoten van deze goed gemaakte film. Maar ik vraag me wel af: hoe goed zou deze film zijn geweest zonder die geweldige rol van meneer Duvall?

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1194263

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *