An Education (2009)

Yes, An Education is een behoorlijk mooie film, maar ergens had ik ’n beetje ’tzelfde als bij The Reader: de film was wel voor 85% exact zoals ik verwachtte dat ie was. Het blijft jammer dat ik m’n voorkennis en verwachtingen niet ‘uit kan zetten’ op het moment dat ik een film in m’n Blu-rayspeler stop…

De film is gebaseerd op het boek van een journaliste, die begin jaren ’60 op 16-jarige leeftijd een relatie kreeg met een man, die achter in de 30 was. En de film pakt dat gevoel van een meisje, die op het punt staat de wereld te ontdekken waar (ze met) haar vriendinnen alleen over konden dromen, waarschijnlijk erg goed op. Toen ik 16 was had ik m’n handen echter vol genoeg aan de meisjes bij mij op school, en was de grote stad nog een paar jaar verwijderd. Later ontdekte ik deze wel, dus ik kon me wel ergens met haar identificeren, maar waarschijnlijk net niet genoeg om deze film echt geweldig te vinden. Maar daarom denk ik ook dat dit mogelijk wel een echte meidenfilm is, maar dan wel zonder enige negatieve bijsmaak (zoals je dat bij films als Valentine’s Day, of nog erger, wel mag hebben).

Grootste verrassing in An Education is Carey Mulligan, die best terecht ook een Oscarnominatie voor deze rol kreeg. De film verdiende ook nominaties voor Best Adapted Screenplay en Best Film, maar ik weet niet of ik deze laatste ook terecht vind. Naast Mulligan speelt Peter Sarsgaard de rol van 35-jarige (slick-of-niet?) verleider ook behoorlijk goed, want je weet inderdaad niet of je zijn bedoelingen nu wel of niet moet vertrouwen. Alfred Molina speelt de naïeve maar ook bekrompen vader met verve, en Olivia Williams en Emma Thompson hebben interessante bijrollen als net iets te wijze vrouwen in een wereld waarin vrouwen nog maar net aan de mogelijkheid om het aanrecht te ontvluchten hebben kunnen ruiken.

Haha, dat kan wat kort door de bocht zijn, maar dat is waarschijnlijk ook wel het knappe aan deze film: de sfeer van jaren ’60 lijkt wel erg goed neergezet te zijn. Je voelt dat er een spanning ontstaat in de verhouding tussen man en vrouw, want ondanks dat de vrouw nog behoorlijk onderdrukt werd, zie je toch ook de eerste glimpsen van het ontluikende feminisme.

Ach, nu ik dit zo typ merk ik al lang dat ik deze film wel wat hoger mag aanschrijven dan ik in de eerste twee alinea’s liet doorschemeren. Een erg goed gemaakte film met een geweldige nieuwe actrice, die misschien niet iedereen aan zal spreken, maar die wel degelijk z’n credits verdient…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1174732

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *