Unstoppable (2010)

Yes, ik zat het laatste uur van Unstoppable aardig vóór op m’n stoel. De film was namelijk een stuk spannender dan ik had verwacht en jij mogelijk vermoed als ik vertel dat het een film is over een trein die op hol slaat, zonder iemand aan boord. Tony Scott is natuurlijk gespecialiseerd in het heftig filmen (en editen) van actiefilms, mede gezien z’n ervaring met Top Gun, Crimson Tide, Enemy of the State, Man on Fire, Domino en Deja Vu. Inderdaad: dit is niet z’n eerste film met Denzel…

Naast de goed in z’n rol passende Washington houdt Chris Pine zich ook goed staande als cynische nieuweling op de trein. Rosario Dawson werkt hier op het kantoor van de treinverkeersleiding, en zij kan bij mij sowieso niks fout doen. Daarnaast zien we Kevin Dunns karakter zich nog proberen te drukken als ‘railroad-executive’. Van de overige acteurs valt alleen Lew Temple nog op, die ook al eerder met Scott werkte, en die je heeeeeeel misschien kunt herkennen van z’n bijrol in 21 Grams, maar dat betwijfel ik.

Maar de hoofdrolspeler in Unstoppable is natuurlijk ’the triple-7′, oftewel: de trein die door een sullige Ethan Suplee effe wordt verlaten, maar had ie ‘m nou wel of niet in de parkeerstand staan? Aangezien hij op hol slaat weet je het antwoord op die vraag wel, en ondanks dat het probleem in het begin niet zo groot lijkt, weet je natuurlijk dat het goed mis zal gaan, want het is wel een Tony Scott-film…
Haalt een op hol geslagen trein die bocht wel, en wat met die trein met kids die op hetzelfde spoor zit?

Natuurlijk had dit ook een zeer slechte Roland Emmerich- of zelfs Uwe Boll-film kunnen worden, maar Tony Scott weet gewoon een erg spannende film af te leveren. De acteurs hoeven zich nergens echt in te spannen (behalve fysiek dan), en de film zal zeker geen Oscarnominaties ontvangen (behalve mogelijk voor sound editing, o.i.d.), maar ik heb me meer dan anderhalf uur goed vermaakt, daar op dat puntje van de bioscoopstoel.

Oh ja, had ik al verteld dat het gebaseerd is op waargebeurde feiten, en dat er bijna geen CGI is gebruikt? En dat Chris Pine z’n stunts allemaal zelf heeft gedaan? En dat Denzels dochters in de film bij Hooters werken? ;)

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0477080

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *