Eagle vs Shark (2007)

Eagle vs Shark het Nieuw Zeelandse antwoord op Napoleon Dynamite te noemen doet deze film eigenlijk tekort, maar je zult toch ook geen recensie van deze film vinden waar Napo. D. niet aangehaald wordt. Ik doe het ook, puur om aan te geven dat het iets toegankelijkere Napoleon Dynamite er waarschijnlijk ook voor gezorgd heeft dat Eagle vs Shark iets minder exposure heeft gehad, terwijl deze film het idee van de ‘gruwelijke nerd met een veel te cool zelfbeeld’ wat breder én genuanceerder neerzet…

Eagle vs Shark is niet alleen minder toegankelijk omdat het een Nieuw Zeelandse film is. De film bevat ook nog eens twee (of zelfs drie, als je haar broer meerekent) ontzettende ‘misfits’ waar je maar net tegen moet kunnen. Ik ken mensen die Napoleon Dynamite niet trokken, en ik denk meer mensen te kennen die deze film niet zullen trekken. Vandaar mogelijk dat ie hier mogelijk nooit is uitgebracht, ook al is ie officieel geselecteerd voor het Sundance filmfestival.

De ‘shark’ uit de titel is een behoorlijk lelijke meid die bij ’n fastfoodrestaurant werkt en stiekem gruwelijk verliefd is op de ‘eagle’ uit de titel, die een ‘geweldige’ baan heeft bij een computergame-winkel. Deze eagle, Jarrod, vindt zichzelf geweldig cool en vertelt haar niet ver in het verhaal dat hij een missie heeft: het teruggaan naar de stad uit z’n jeugd en z’n toenmalige ‘nemesis’ terugpakken. Haai Lily is zo verliefd dat ze met hem mee gaat, maar komt er bij zijn familie achter dat deze film eigenlijk over iets heel anders zal gaan, want Jarrod had ooit een broer die wél echt succesvol en cool was.

Ja, de film bevat HILARISCHE momenten. Zeker als blijkt dat z’n voormalig nemesis inmiddels in een rolstoel zit en vergeving vraagt. Daarnaast wordt de film ook ‘lief’ als blijkt dat Jarrod nog wel meer familie heeft, en dat Lily daar best goed in past, ook al wil Jarrod eigenlijk van haar af.

Inderdaad: dit is een interessante en bij vlagen zeer leuke film, maar daarvoor moet je wel een grote hoeveelheid on-Hollywoodse en on-mainstream-minuten heen. Ik ben in elk geval blij dat ik ‘m gezien heb…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0494222

2 Antwoorden aan “Eagle vs Shark (2007)”

  1. Weer een leuke recensie. Ik wil ‘m zeker zien! Al moet ik het nu doen met 1 grap minder :-( Zet er af toe even een *SPOILER-ALERT* in, wil je…?

    1. Ach, dit is een film die het niet per se van de grappen moet hebben, maar meer van de situaties. Dus wees niet bang, het zal je beleving niet beïnvloeden denk ik… ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *