Extract (2009)

Extract is een leuke kleine film van de maker van Office Space en Beavis & Butthead met Jason – Juno – Bateman, Mila – dromen – Kunis, Kristen – SNL – Wiig, J.K. – altijd goed – Simmons, Clifton Collins Jr., Ben Affleck en Gene – KISS..!! – Simmons. Misschien minder hilarisch dan Office Space, maar wel een erg leuk tussendoortje…

Jason Bateman speelt Joel, eigenaar van één of andere drankfabriek, die hij helemaal ‘from scratch’ heeft opgebouwd. Net zoals Office Space is dit weer een komedie die zich afspeelt op de werkvloer, maar veel verder gaan de overeenkomsten niet. Hier is de baas bv. een stuk sympathieker, en in Office Space wordt er volgens mij niet bij één van de werknemers een teelbal afgeschoten bij een ‘freak accident’.

Hier dus wel, en daarop wordt de film een beetje opgehangen. Mila Kunis speelt een ‘con-lady’ die wel wat ziet in een balloze speelbal om eens een flinke schadeclaim in te dienen, Gene Simmons speelt een fucking eng overtuigende letseladvocaat, J.K. Simmons is Joels rechterhand die echter geen één van de werknemers bij naam kent, en Clifton Collins Jr. is degene die een toontje hoger zingt na het ongeluk.

Okay, dit is geen verhaal waar je al te lang bij stil moet staan. Extract is vooral leuk omdat het een aantal zeer leuke karakters bevat, die zich in steeds raardere bochten wringen. En wat verwacht je, als je je door je beste vriend laat wijsmaken dat vreemdgaan een stuk minder lullig aanvoelt als je je vrouw eerst laat verleiden door een gigolo, zodat – als  ze daarop in gaat – jij ook gewoon je gang kunt gaan? Joels redelijk frigide vrouw wordt gespeeld door Kristen Wiig, en de ingehuurde gigolo is zó dom dat hij net z’n broek alleen uit en aan kan doen. En dan vergeet ik ook nog de mega-irritante buurman, gespeeld door David Koechner, die qua naam waarschijnlijk Stephen Tobolowsky achterna gaat, als in: je kent hem van bijrollen uit tientallen films, maar je kent z’n naam niet…

Het woord “tussendoortje” is misschien net iets te negatief, maar als je met die verwachtingen deze film gaat kijken, dan zit je zeker goed.

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1225822

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *