The Yes Men Fix the World (2009)

Een documentaire die je initiaal alleen kon zien door ‘m legaal te downloaden – omdat de makers werden aangeklaagd door de Amerikaanse Kamer van Koophandel, omdat ze hen iets te eerlijk hebben aangepakt – moet natuurlijk door iedereen met een beetje politieke interesse gezien worden. Inmiddels is ie ook via YouTube te zien, dus ik zal de hele documentaire onderaan deze recensie inplakken…

Zes jaar na het overweldigend eerlijke The Yes Men komen Andy Bichlbaum en Mike Bonanno nu met wéér eenzelfde – maar beter gemaakte – documentaire waarin ze weer een flink aantal organisaties wijzen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, door zich uit te geven als vertegenwoordigers van deze organisaties en dan bij persconferenties aankondigingen te doen waar de hele wereld al jaren met smart op wacht, maar die uit commerciële overwegingen nooit zijn gemaakt. Dit keer is dus de US Chamber of Commerce aan de beurt om hun tegenstand tegen het Kyoto-verdrag op te heffen (iets wat ze een paar weken ná de ‘prank’ van de Ja-mannen ook écht gedaan hebben; mogelijk dat ze deze film hebben laten vernietigen omdat ze niet durven te laten zien wat de oorzaak was; lang leve Internet ;)), maar hebben ze ook een geweldig ‘hurricane-proof-apparatus’ ontwikkeld, waarmee bedrijven dus geld zouden kunnen gaan verdienen aan rampen als de tsunami en Katrina. En ik denk dat zelfs Michael Moore het niet voor elkaar kan krijgen dat een beursgenoteerd bedrijf in één klap 2 miljard dollar minder waard is na een ‘persconferentie’ op de BBC. Inderdaad: dat lukte The Yes Men wel…

Weet je, dit is een documentaire die rechtse rakkers “left-wing propaganda” noemen, en die linkse mensen misschien zal aanzetten om activist te worden. Ik vond het in elk geval weer erg inspirerend om te zien dat er mensen op aarde zijn die écht iets tegen ‘het systeem’ durven te ondernemen, en nog succesvol zijn ook. En hoe ze het voor elkaar krijgen, zou gruwelijk lachwekkend zijn als het niet zo pijnlijk was. Want veel van hun kracht zit in het overtuigen van zakenmannen dat er weer goed geld verdiend kan worden met een nieuw idee van ze. En op het moment dat zo’n zakenman dan dollartekens ziet, wil ie écht over de meest belachelijke dingen serieus nadenken. In deel 1 lieten ze deze mannen (en vrouwen) watertanden bij ‘moderne slavernij’; want het is toch sociaal-maatschappelijk gezien veel beter om mensen in lage lonen-landen uit te buiten, dan ze hierheen te halen in boten, geketend en al. Want dan moet je ze ook nog onderdak en eten geven. Allemaal maar lastig. Laat ze gewoon daar in hun misère blijven zitten, en geef ze 1 dollar per dag of zo…

Ja, hier is hun paradepaardje ‘the golden skeleton‘, als in: elk bedrijf heeft wel een lijk in de kast liggen ergens, maar The Yes Men hebben genoeg tips om van dat lelijke skelet een gouden skelet te maken, want overal is geld mee te verdienen, hoe onethisch ook. En het is echt beangstigend te zien hoeveel mensen na afloop van die presentatie serieus over de mogelijkheden wilden komen praten.

I rest my case…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1352852

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *