Exit Through the Gift Shop (2010)

Exit Through the Gift ShopInderdaad, wat een gave documentaire was dát zeg..! Ook al heb je de eerste helft niet door waar je eigenlijk naar aan het kijken bent (of je moet je herinneren wie de regie-credits aan het begin kreeg), wat je te zien krijgt is al mega-vet. Dat het daarna eigenlijk omslaat naar een ander onderwerp is een creatieve keuze die ik nog vrijwel nooit heb gezien/zien lukken. Maar hier werkt het…

Of je het onderwerp nu interessant vindt of niet, als je Exit Through the Gift Shop kijkt zie je sowieso gruwelijk vette ‘street art’. Grafitti klinkt bijna lullig als je het over het werk van Shepard Fairey, Space Invader of Banksy hebt, want het is veel meer dan dat. Aan het werk van Space Invader komt volgens mij zelfs nooit een spuitbus te pas, en wat vooral Banksy doet is ongelooflijk geweldig. Ik voel me echt een nerd dat ik zijn naam nog niet kende, maar waar zou ik hem tegen hebben moeten komen hier in Eindhoven ;)? De meest opvallende street art hier zie je in de ‘berekuil’, maar ik herinner me vooral ook die soldaatjes die je overal in de stad op muren gespoten zag, en die schijnbaar wereldwijd te vinden waren.

De echte fans van street art hebben natuurlijk al lang door wat voor leek ik ben, maar ik denk niet dat dát de reden was dat ik Exit Through the Gift Shop zo geweldig vond. De film volgt Thierry Guetta en z’n obsessie om werkelijk z’n hele leven lang alles op video vast te leggen. Hij noemt zichzelf ‘filmmaker’, maar hij maakt helemaal geen film, hij filmt alleen maar. Het moment dat hij dan toch z’n film maakt zorgt voor een ommekeer in z’n leven, en vanaf dat moment wordt deze documentaire ineens heel anders, en bijna ongeloofwaardig, zo verrassend…

Exit Through the Gift ShopOndanks de aanwezigheid van Hollywood A-listers als Angelina Jolie, Jude Law en Brad Pitt, deed de film me toch vooral denken aan andere ‘underground’ documentaires als Rize, The Yes Men (waar ik binnenkort de sequel van zal recenseren, btw) en The Devil and Daniel Johnston: docu’s die mij op een geweldige manier meetrokken in een wereld die voor mij tot dat moment onbekend was. Ik denk overigens dat mensen die zich juist bezighouden met grafitti, street art, tattoo’s e.d. deze documentaire ook geweldig zullen vinden. En hoe geweldig zou het zijn als ’t Stroomhuisje in Eindhoven een bioscoopzaaltje had en je deze film dáár kon kijken…?

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1587707

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *