Unthinkable (2010)

Apart om te zien dat een film met Samuel L. Jackson en Michael – The Queen, Frost/Nixon – Sheen in Amerika ‘straight-to-DVD’ gaat, en dan in NL wel gewoon een bioscooprelease gaat krijgen. Want zo goed vond ik ‘m zeker niet…

Unthinkable gaat over de immoraliteit van ondervragingstechnieken, oftewel ‘martelen’. Michael Sheen speelt namelijk een tot de islam bekeerde Amerikaan die drie bommen in drie verschillende steden heeft gepland met de bedoeling die te laten ontploffen als er niet aan z’n eisen wordt voldaan. Samuel L. Jackson speelt een ondergedoken marteldeskundige van één of ander onbekend/duister Amerikaans agentschap (hij staat boven de FBI en het leger???) die er bij wordt geroepen omdat niemand gelooft dat FBI-agent Carrie-Ann – The Matrix – Moss snel genoeg tot resultaten zal komen. Oh ja, had ik al verteld dat Sheen zichzelf op laat pakken, waarschijnlijk vanuit masochistische motieven?

Zoals je mogelijk al merkt: ik ben wat cynisch. De film wil veel, is bij vlagen te lomp (en daardoor werd er vaker ongemakkelijk gelachen in de zaal), maar weet uiteindelijk niet wat ie nou wil vertellen, naar mijn mening. Er zitten genoeg ingrediënten in om het complete martelbeleid van het zo beschaafde Amerika te veroordelen, maar aan de andere kant vraag je je ook af hoe ver jij zou gaan als iemand miljoenen landgenoten dreigt te vermoorden. Daarmee had het dus een scherpe film kunnen zijn over dat dunne laagje beschaving dat over ‘ons beest’ zit, maar zo diep vond ik ‘m niet gaan. Mogelijk dat ie voor het grote publiek wel scherp genoeg is, maar ik vond ‘m dus eigenlijk behoorlijk tegenvallen. Zeker als je alle acht seizoenen van 24 gezien hebt. Want Samuel L. Jacksons speelt H. (jaja, wat een naam) lang niet zo genuanceerd als Kiefer Sutherland Jack Bauer speelt. Want waarom dat gruwelijk grote ego H.?

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0914863

Een antwoord op “Unthinkable (2010)”

  1. Gisteren gezien, en ik vond m erg goed! Ik voelde denk ik alles echt wel zoals ik het moest voelen en dat is een verdienste van de film. Zoals op de DVD hoes staat, “How far would you go to protect your country?” ligt die grens denk ik bij iedereen ergens anders, en zal ook iedereen op een ander punt bezwaar gaan krijgen tegen de technieken die H er op na houdt, als dat bezwaar er al komt, want als je in je achterhoofd houdt dat we het hebben over het redden van miljoenen levens moet je misschien wel verder gaan als de wet toestaat, en is hier en daar een enorme lompheid misschien wel verantwoord. Natuurlijk hebben we het hier niet over een diepe filmhuisfilm, maar een intelligent gemaakte hollywoodfilm is het zeker en deze film zou wel eens dichter bij de realiteit kunnen staan als je zou denken/willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *