Edge of Darkness (2010)

Hoppa, de eerste film met 2010 als releasejaar in m’n lijstje…
Bij gebrek aan beter (in de sneak zou Nine gaan draaien, waar ik wel ooit zin in heb (Penelope, Nicole, Daniel Day L., etc.), maar niet met teveel stoere sneakgangers) ging ik afgelopen dinsdag naar Edge of Darkness, zo’n film waarvan ik dacht: “Ja, die moet ik wel zien, maar ik verwacht eigenlijk niet zo’n goede film…”. En ik moet zeggen: ik dacht best lang dat ie beter was dan ik verwachtte, maar uiteindelijk was het toch een vrij simpele zoveel-in-een-dozijn thriller over ‘een man, met niks te verliezen, op een missie’.

Mel Gibson heeft zeven jaar niet in een film gespeeld, en keert hier terug voor de camera. Hij speelt een vader wiens dochter op de veranda van z’n huis wordt vermoord, en iedereen denkt dat hij – als politie-agent – het doelwit was. Papa komt er echter al snel achter dat dochter bij Northmoor werkt, een bedrijf met een fantastisch pand bovenop een heuvel/berg dat zich bezighoudt met allerlei geheime dingen.

Met dat gegeven kan er een scherpe politieke thriller gemaakt worden als bv. The Manchurian Candidate, maar Edge of Darkness lijkt helaas toch meer op films als Taken en zo. Inderdaad: een film die het op DVD fantastisch deed bij het grote publiek, en dat zal deze film ook wel doen. Maar ik vind ze allebei te simpel, te dom, en te ongeloofwaardig. In dat licht heeft Roger Ebert wat onderzoek gedaan naar bestaande bedrijven waar Northmoor op gebaseerd is. Zo zit Blackwater (die leuke mannen die in Irak jagen) in een nietszeggend pand ergens in Cleveland, terwijl Halliburton (van meneer Cheney) sinds kort ergens onopvallend in een wolkenkrabber in Dubai (dichter bij de actie) zit. Northmoor zit, zoals ik al typte, in een geweldig pand met fantastisch uitzicht bovenop een heuvel.
En als je de bad guys zo ongeloofwaardig neerzet, dan draagt dat niet bij aan de geloofwaardigheid van de film. Dat daarnaast het scenario af en toe wat grote sprongen maakt, en dat er té wijze/ingewikkelde dialogen in de film zitten, dat maakte de film voor mij uiteindelijk toch onbevredigend…

Misschien leuke feitjes voor de filmfreaks: de rol van Ray Winstone (als obscure overheidshulp) zou eerst door Robert De Niro gespeeld gaan worden. Ik weet alleen niet of De Niro die rol beter gespeeld zou hebben, want Winstone’s rol is wel de beste in de film. Daarnaast zie je ook nog Danny Huston (inderdaad, zoon en broer van…), en Mel Gibson laat ook zien dat hij nog altijd wel kan acteren.

Ach, als je van simpele actiethrillers houdt die net doen alsof ze iets te vertellen hebben (maar dat in mijn ogen dus niet hebben!), dan is Edge of Darkness wel te doen, op DVD dan…

IMDb: IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1226273

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *