Harry Brown (2009)

Het enige dat ik van deze film wist was dat ie best een vette poster had. Dat had m’n verwachtingen bij deze film aardig positief beïnvloed, maar uiteindelijk liet de film me toch niet helemaal bevredigd achter. Een beetje té ongenuanceerd, helaas…

Michael Caine is Harry Brown, zoals de begincredits terecht vermelden. Hij is een gepensioneerde ex-marinier die op het punt staat z’n vrouw te verliezen. Een vrouw, waarvoor hij z’n pijnlijke verleden weg heeft moeten drukken, om nog te kunnen leven… Daarnaast zit hij dagelijks in de lokale pub met z’n enige vriend Leonard en een pilsje en schaakbord. En dat Leonard gepest wordt door de lokale kutmannekes doet natuurlijk al vermoeden dat het niet lang zal duren voordat Harry in een ‘vigilante‘ zal veranderen…

Ergens deed de film me wel denken aan Eden Lake, waarin je ook de ontspoorde Engelse jeugd ziet huishouden. Ook deed de film me denken aan The Brave One (met Jodie Foster), omdat dat de betere versie van deze film is. Maar terug naar die kutmannekes, want ik denk dat Geertje W. wel eens zou kunnen denken: “Jammer dat het geen moslims zijn, want zij zijn toch de schuld van alles?”
Maar in het neerzetten van deze kutmannekes zie je het duidelijkste de crux van deze film: het wordt allemaal erg ongenuanceerd neergezet. Maar ook net voordat Harry ‘turns vigilante‘ gaat ie nog effe naar het graf van z’n vrouw en dochter om daar een handkus op te geven. Zo van: “Nu jullie dood zijn, is ook mijn menselijkheid gestorven“. En dan denk ik: “Hé regisseur, ik snap wat je wilt zeggen, maar ik snap het wel heel direct en ‘in my face’. Maak het eens iets spannender“.

Weet je, ik weet zeker dat het grote publiek deze film erg vet zal vinden. Zo’n oude vent tegen wat kutmannekes. En ik moet zeggen: ik voelde de woede ook wel, maar woede is niet de moeilijkste emotie om op te roepen met een film. Dus heel veel credits krijgt de film daardoor niet van mij.
Wat ik wel heel gaaf vond, was één van de dealers die hij ontmoet in een heel gaar pand. Die gast zag er zó gruwelijk JUNK uit, dat deze film een Oscar voor beste make up moet krijgen, of die acteur moet heel snel naar Jellinek. Effe snel gekeken: hij heet Sean Harris, en hij leeft nog. Gelukkig maar… ;-)

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1289406

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *