Where the Wild Things Are (2009)

Als de regisseur van Being John Malkovich en Adaptation een film gaat maken met een kind in de hoofdrol dan weet je dat de scheidslijn tussen fantasie en werkelijkheid dun zal worden. En zoals voor vrijwel elk kind (en voor sommige volwassenen nog steeds ;)) is het voor Max helemaal geen probleem dat die lijn zo dun is dat ie niet voelbaar is. Het resultaat: een voor mij nog onbekend sprookje, ook al weet ik niet of de rust in deze film echt de jeugdige kijkers aan zal spreken, die toch wat snellere (animatie-)films gewend zullen zijn…

Where the Wild Things Are is gebaseerd op een boek van Maurice Sendak uit 1963. Het verhaal vertelt over de wat opstandige jongen Max, die niet goed weet om te gaan met het gemis van een vader, een puberend zusje, en een moeder die toch ook gewoon geld moet verdienen. Daarnaast wordt ie af en toe nogal woedend, wat z’n moeder doet besluiten om ‘m naar z’n kamer te sturen. In plaats daarvan vlucht ie het huis uit, en vaart ie rechtstreeks z’n eigen fantasie in, waar hij allerlei ‘wilde dingen’ tegenkomt.

Het mooie aan die wilde dingen is dat ze zowel eng als knuffelbaar zijn. Misschien wel precies zoals in een droom iets van leuk naar eng kan gaan in een oogwenk. Daar speelt Jonze wel mee. Het levert echter nergens de chaos op die je je nu voor zou kunnen stellen: de film volgt wel een lineair verhaal en vliegt nergens uit de bocht.
Ineens moet ik denken aan iets dat ik ooit bij een meditatiecursus hoorde: “Je gedachtes kun je vergelijken met een aapje met ADHD: ze kunnen alle kanten opvliegen en je helemaal gek maken, maar het aapje is ook erg makkelijk af te leiden, en als je dat weet kun je je gedachtes dus leren ‘sturen’.” Misschien moet ik daarbij vertellen dat die wilde dingen in de film staan voor iets, maar mogelijk moet je dat zelf ontdekken, en niet al vooraf weten, zoals ik dat wist…

Where the Wild Things Are is een zeer mooi gemaakte film die vooral mensen met een fijne fantasie en/of mensen met kinderen zeer zal aanspreken. Door het enthousiasme van iemand had ik een iets emotionelere film verwacht, maar daar heb je mij weer met m’n verwachtingen ;-) .

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0386117

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *