Loft (2008)

De reden waarom ik altijd zo kan genieten van Belgische films zit ‘m deels in de bescheidenheid, de zelfkritiek en het absurdisme dat Belgische filmmakers in hun werk stoppen en/of verwerken. Loft doet dat helemaal niet, en probeert gewoon een soort van Hollywoodfilm te zijn. Voor Belgen die zoeken naar ego-strelerij misschien een verademing, maar ik vond ‘m dus zwaar tegenvallen…

De best bezochte Vlaamse film ooit!” prijkt er mogelijk geheel objectief op de DVD-hoes. Op IMDb gonst het ook van de trotse Belgen die blij zijn eindelijk eens een stoere film gemaakt te hebben die het land niet eens in een wat bescheidener daglicht zet. Maar zoals ik al zei: waarom een Hollywoodfilm willen maken als je van nature juist al zo “makkelijk” goede films maakt. Loft lijkt ergens op Vet Hard en Spion van Oranje, als in: “Wat ze in Hollywood kunnen moeten wij toch ook kunnen?” En het grappige: dat kunnen ze dus niet… Wat je ook kunt zeggen over de Hollywood-genrefilms: ze hebben er zoveel ervaring mee dat het vaak wel werkt. Niet dat het altijd goede films zijn, maar de formats zijn vaak lekker uitgemolken, en ervaring loont dan toch wel.

Nu ben ik misschien wat te negatief over Loft, maar ik was dus teleurgesteld door de ‘slickness‘ van de film. Het begint al met de (nutteloos) strakke credits. Daarbij wilde ze zo graag een ‘puzzelfilm’ maken dat de plotwendingen bijna over elkaar heen struikelen, en ook het acteerwerk viel me af en toe wat tegen.
Natuurlijk was het ook een boeiende film, en natuurlijk zat de film aardig in elkaar. Maar als ik een Hollywoodfilm wil zien, dan huur ik wel een Bruckheimer- en/of Tony Scott-film.

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0926762

5 Antwoorden aan “Loft (2008)”

 1. Ahja, dat het een Hollywood film is. Daar heb je gelijk!
  Daarom gaan ze ook een remake maken van Loft.

  Trouwens, heb je de Nederlandse versie bekeken of de Vlaamse?
  De Nederlandse was echt slecht nagedaan, de Vlaamse is en blijft top! Nou ja, ieder zijn mening

  1. Hoi Lander,
   Zoals je kunt lezen heb ik de Vlaamse versie gezien. De Nederlandse heb ik – principieel? – niet gezien, ondanks dat ik zelfs enkele van de acteurs in de film ken…
   En ik vond het zeker geen slechte film, maar waarom Hollywoodfilms maken als je zulke mooie authentieke ‘eigen’ films kunt maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *