Man on Wire (2008)

Inderdaad: check die poster hiernaast…!
Man on Wire is een fantastische en vermakelijke documentaire over Philippe Petit, de man die in 1974 compleet illegaal en stiekem over een kabel tussen de twee torens van het World Trade Center in New York ‘koorddanste’. Zonder beveiliging en/of vangnet, that is..!!!

Ik zag de film vorige week dinsdagavond in de buitenfilm van de Plaza, en ik denk dat echt iedereen enorm enthousiast was. Misschien een paar Amerikanen naast me niet, want een deel van de interviews in de film zijn Frans gesproken en Nederlands ondertiteld, maar verder zal bij niemand de pret gedrukt zijn. Want prettig is deze documentaire ook zeker. Kwajongensachtig prettig.

Philippe Petit zoekt z’n hele leven al uitdagingen, en toen hij op tv zag dat de WTC-torens gebouwd gingen worden, groeide bij hem langzaam het besef dat dát zijn ultieme uitdaging zou gaan worden. Het ging zelfs zover, dat hij bijna het gevoel kreeg dat de torens speciaal voor hem gebouwd werden…

Het knappe aan Man on Wire is dat het originele beelden en foto’s mengt met interviews en nagespeelde scènes. Hierdoor heeft regisseur James Marsh het voor elkaar gekregen dat je echt mee lijkt te gaan in de voorbereidingen. Dus tijdens het illegaal de torens binnendringen, het urenlang schuilen voor de rondlopende bewakers, het met pijl en boog overschieten van een draadje waar dan een steeds dikker touw aan overgetrokken werd totdat uiteindelijk de staalkabel gespannen kon gaan worden.
Want naast het uiteindelijke doel was de voorbereiding er naar toe mogelijk net zo moeilijk voor te stellen. Misschien dat dit ‘post-911’ een extra lading mee heeft gekregen, maar toch…

Dat Philippe na een nacht niet geslapen te hebben toch ineens de kracht en concentratie nog had om z’n “artistic crime of the century” uit te voeren, dat zorgde zelfs nu – 30 jaar later – bij één van z’n vrienden en toenmalige handlangers nog steeds voor tranen. En dat Philppe een kunstenaar is, toonde z’n lichte verwarring bij de ultieme rationele vraag die menig journalist hem daarna stelde: “Why did you do it?“.
Inderdaad, toen bleef de goedgebekte Fransman stil…

Man on Wire is vanwege het onderwerp al fantastisch om te zien. Dat de mannen die tot deze daad kwamen ook nog erg grappig en leuk om te volgen zijn is extra meegenomen. En dat de documentaire ook gewoon nog eens goed gemaakt is, dat zorgt er wel voor dat ik kan begrijpen dat deze docu (en niet Encounters at the End of the World) afgelopen voorjaar de Oscar voor beste documentaire won…

IMDb: http://us.imdb.com/title/tt1155592

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *