Encounters at the End of the World (2007)

M’n eerste reactie na het zien van deze Werner – Grizzly Man, Bad Lieutenant: Port of Call, New Orleans – Herzog-documentaire was: “Ja, leuk, maar ik vond Grizzly Man wel veel indrukwekkender.” Nu ik echter de beelden en scènes in m’n hoofd terughaal voel ik toch ineens veel meer. En dat is zeker niet alleen maar positief voor ons mensen…

Encounters at the End of the World speelt zich af op Antarctica, waardoor Herzog de eerste filmmaker is die films heeft gemaakt op alle zeven continenten. Lijkt misschien een stom weetje, maar toont wel Herzogs ‘drive’ om altijd grenzen op te zoeken. En op de Zuidpool heeft hij misschien wel de ultieme grens gevonden. Niet alleen fysiek, want hierna kan hij alleen nog maar de ruimte in, maar overal voel je dat hij zich ook erg bezig houdt met het einde van de mensheid zelf. Want zou die pinguïn die helemaal verward een zekere dood tegemoet loopt misschien een metafoor zijn…?

Inderdaad: er zit een pinguïn in de film. Maar gelukkig begint Herzog in z’n vertrouwde accent-Engels: “The last sing I wonted to meek wos anodser movie about penguins“. De pinguïn die erin zit bevat dus een groot deel van de boodschap die zich in m’n hoofd begint te vormen. En ondanks dat die niet echt positief is, is deze documentaire toch ook zeer vermakelijk. Want wat een aparte en grappige wetenschappers rennen er rond in McMurdo, de grootste ‘settlement’ op Antarctica. En wat een fantastische beelden bevat Encounters at the End of the World. Vooral de onderwateropnames (water op een temperatuur van -2 graden!?!) tonen beelden die je nog nooit gezien hebt.
Maar ook de zeehondgeluiden die door het ijs te horen zijn doen je eerder denken dat je ergens in ‘outer space‘ bent dan op dat meest zuidelijke puntje op onze planeet…

Ja, m’n eerste reactie na het zien was wel positief, maar ook een beetje “ja, leuk zo’n documentaire die je net zo goed op Discovery kunt kijken”. Nu hij echter een paar dagen in m’n hoofd heeft ‘gemarineerd’, begint ie echter steeds onvergetelijker te worden. En dat, ondanks dat ik een dag later de documentaire zag die van Encounters… won bij de Oscars.

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1093824

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *