Fast & Furious 9 (2021)

Fast & Furious 9Zo, ik twijfel nog of ik “komedie” aan moet vinken als genre bij dit negende deel in deze snelle-auto’s-mooie-meiden-en-stoere-mannen-filmserie, maar heb inmiddels “fantasy” wel al aangevinkt. Want damn, wat een enorme bak ongeloof moet je spreekwoordelijk kunnen opschorten om van deze foute (en af en toe lachwekkende) ‘007 on steroids‘ te kunnen genieten zeg!
Met opvallend veel familieachtergronddrama, wat het allemaal een beetje aandoenlijk maakt. Waardoor regisseur Justin Lin (van de delen 3, 4, 5 én 6) bijna weg komt met de enorme bullshit en de bij vlagen verschrikkelijke motivatiescènes. Bijna…

Het verhaal
Omdat ‘broer’ Brian natuurlijk niet meer in beeld kan komen (beetje ullig hoe ze net doen of Paul Walker nog altijd wel een karakter kan spelen in de film; hij is al bijna 8 jaar geleden omgekomen bij een auto-ongeluk), hebben de schrijvers deze keer een verhaallijn toegevoegd met de daadwerkelijke broer van Dominic Toretto. Daarvoor wordt zelfs pa Toretto (J.D. – The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2 – Pardo) geïntroduceerd, die in de openingsscène ongelukkigerwijs verongelukt op zo’n ovale racebaan…

Jaren later leeft Dom samen met Letty en Doms zoontje Little Brian (Isaac en Immanuel Holtane) ergens op een boerderij, maar het duurt ongeveer een halve scène voordat ze weer het snelle gedruis ingetrokken worden. Blijkt dat Doms broer Jakob (John – Trainwreck, WWE – Cena) het foute pad op is gegaan, samenwerkt met één of ander ruikeluis-/dictatorzoontje (Thue Ersted Rasmussen) en nogal een badass spion blijkt te zijn, die de wereld mogelijk wil gaan overnemen. Aan onze helden de taak hem tegen te houden, want als ook Cipher (Charlize Theron) weer ten tonele verschijnt, dan voelen wij aan alles al aan: hoe sterk zíjn die familiebanden van de Toretto’s écht vernacheld..?
Wat volgt is een race die zelfs voorbij onze planeet gaat, waardoor ik me aan het eind afvroeg: “Zouden ze voor deel 10 misschien echt science-fiction gaan worden, of misschien wel overgaan tot animatie..?

Fast & Furious 9-recensie: tja, dit krijg je, als je niet weet wanneer je een franchise moet stoppen...

Alle realiteit losgelaten
Toen de Fast & Furious-franchise begon, leek alles wel heel erg overdreven stoer en zo, maar wát er gebeurde, dat leek wel allemaal te kunnen. Veel verder dan zeer opgefokte auto’s met nitro gingen die eerste delen niet. Nu zijn we echter inmiddels zover, dat er mega-magneten worden gebruikt die auto’s door gebouwen heen kunnen ’trekken’, waarbij andere metalen objecten (zoals bewapening in gebouwen, maar vooral ook andere auto’s) gemakshalve geen ‘last’ hebben van die magneten. Dit lijkt wat kniesoor-gezeur, maar zodra je dit één keer opvalt, zul jij waarschijnlijk ook  wel een keer of 30 zulke inconsistenties gaan zien. En dan blijf ik nog even weg van die scène in de ruimte, waar de film zich dus echt op het randje van de wereld van de Sharknado’s en Iron Sky’s begeeft. Wat ook de reden was, dat mijn eerste aantekening na afloop “alle realiteit is losgelaten, en it’s way out there now” was. Jammer dat de franchise zó lang in stand gehouden moet worden (ze hadden ‘m na Walkers dood in deel 7 natuurlijk prachtig kúnnen eindigen), dat ze inmiddels zó ver moeten gaan qua quatscherige coolheid, dat het toch wel aardig uit de bocht vliegt allemaal…

Cast & crew
Hoe vet het voor de verschillende acteurs ook moet zijn geweest om zo übercool te mogen spelen. Hier denk ik vooral aan Lucadris’ en Tyrese Gibsons rollen, die elkaar nog altijd continu proberen af te troeven qua semi-toxic masculinity. Verder zal ik voor fans niet verklappen wie er allemaal uit de dood zijn opgestaan om hun comeback te kunnen maken, maar een film als deze kijk je natuurlijk ook niet voor het acteerwerk. Al blijf ik het dus wel opvallend vinden, dat een topper als Theron zich voor zulke films leent. Wat mijn ‘puzzelmind’ wel een beetje jammer vond, was dat ik niet wist wat de connectie was tussen de twee karakters, die elkaar in een ’tijdens-de-credits’-scène nogal intens in de ogen keken. Waarschijnlijk is dit een opmaat voor Fast & Furious 10, waarvan al ruim vier jaar bekend is dat die ook nog gaat komen.
Helaas schijnt Justin Lin die ook te gaan maken, dus ik denk dat ik nu maar gewoon afhaak. Lins eerste F&F-film was The Fast & The Furious: Tokyo Drift (zoals deel 3 heette), en volgens mij is hij dus ook primair verantwoordelijk voor het uit alle bochten driften van deze franchise. Terwijl hij mij dus wél best verraste met Star Trek Beyond. Lin schreef het scenario overigens met z’n ‘buddy’ Alfredo Botello (die ook al meewerkte aan die Star Trek-film, en script consultant was bij Tokyo Drift) en met Daniel Casey, wiens IMDb-filmografie behoorlijk karig is (die van mijzelf ziet er bijna net zo ‘indrukwekkend’ uit, to be honest), dus mogelijk zijn de makers gewoon perfecte loondienstmedewerkers voor productiemaatschappij Universal? Want ergens verwacht ik dat dit ook gewoon ‘werk’ was voor ‘ons eigen’ Jan Roelfs, die verantwoordelijk was voor de production design (hij werkte eerder aan wel goede films als Gattaca, Alexander en Bird Box, to name just a few)…

Final credits
Fast & Furious 9Ach weet je, misschien moet ik niet zeuren, want als je ziet hoeveel mensen een boterham verdiend hebben aan deze film, dan zit dáár ook het nut van deze film. Maar ik ben zo’n romanticus, die film graag ziet als meer dan een product waaraan verdiend kan worden.
Ik genoot overigens KEIHARD van de eerste twee delen van deze franchise hoor, en daarna – als guilty pleasure – ook echt nog wel van een paar andere delen. Nu dacht ik echter vooral: wat zonde van die toeslag van 6 euro, die ik bovenop m’n Pathé-abonnement moest betalen voor IMAX én 3D.

IMDb: https://www.imdb.com/title/tt5433138