Game Night (2018)

Game NightHeerlijk escapisme, waarbij ik mezelf een paar keer boven iedereen uit hoorde lachen in de zaal (vooral vanwege de goede timing van Jason – Horrible Bosses, Juno – Bateman en Rachel – The Notebook, Sherlock Holmes – McAdams), maar aan het eind wel dacht: “Volgens mij klopt er geen bal van het te ingewikkeld in elkaar gedraaide plot!” Maar soit, het was exact wat ik nodig had, en eerlijk gezegd precies wat ik verwachtte van het regisseursduo achter Vacation, dat toevallig ook eerdergenoemde Horrible Bosses-films én Spider-Man: Homecoming schreven.

Het verhaal
Max (Bateman) en Annie (McAdams) hebben elkaar ooit hard gevonden in hun liefde voor spelletjes (denk aan hele fanatieke pubquizzen), zijn inmiddels getrouwd en woonachtig in een typische Amerikaanse suburb (al wordt die wel vrij opzichtig als soort maquette in ‘helikoptershots’ getoond; is dat – naast een goedkope oplossing – bedoeld om het gevoel van een spelbord te geven?), maar nog altijd met vrienden genietend van hun spelletjesavonden. Deze worden nu echter thuis gehouden, iets waar buurman Gary (Jesse – The Master, The Program – Plemons) ook erg graag aan mee zou doen. Maar Gary is een wat rare weirdo, die zeker sinds z’n scheiding nog raarder is geworden. Vandaar dat ze hem er liever niet bij hebben, en moeten vrienden Ryan (Billy – The Big Short, The East – Magnussen), Kevin (Lamorne – New Girl – Morris) en Michelle (Kylie – The Sitter – Bunbury) rare strapatsen uithalen om ongezien binnen te komen.

Dat mislukt direct als Max’ oudere broer Brooks (Kyle – Manchester by the Sea, The Wolf of Wall Street – Chandler) aan komt gepatst in z’n rode Corvette Stingray. Brooks is niet alleen veel succesvoller dan Max, maar die broederstrijd lijkt Max zelfs in de weg te staan in hun poging om Annie zwanger te krijgen. Natuurlijk voel je aan alles wel al aan hoe de humor en actie in deze film uiteindelijk in dienst staat van de volgende stap in Max’ en Annie’s relatie, maar dat kan het avontuur zeker niet drukken. Want dat er avontuur gaat ontstaan, zeker nadat Brooks bekend heeft gemaakt dat hij hun reguliere spelletjesavonden een extra schwung wil geven (bijvoorbeeld door een in mijn ogen nóg grotere naam in te huren, die op IMDb ook uncredited is en ik hier daardoor niet zal verklappen), dat is één ding dat zeker is…

Game Night-recensie: heerlijk escapisme, te ingewikkeld plot, maar soit...

Wending na wending in wending
En daar gaat het verhaaltechnisch op een gegeven moment wel aardig mis volgens mij, maar eerlijk gezegd wil ik daar niet echt een punt van maken. Het blijkt namelijk dat er nogal wat plotjes naast en door elkaar heen worden gelegd, waardoor een grondige analyse van de plotpuzzel waarschijnlijk nogal wat grove fouten op zal leveren. Maaaaaaaaaaar: dat doet niks af aan het heerlijke escapisme, wat ik afgelopen donderdag (wederom?) keihard nodig had. Mogelijk moet ik even melden dat ik momenteel aan het ‘vasten’ ben (6,5 week geen drank, drugs, snoep en andere ‘vluchtmogelijkheden’), waardoor ik veel te veel energie in m’n hoofd heb en af en toe ‘weg’ moet uit al die chaos (ik overdrijf ook graag hoor, dus maak je nu geen zorgen ;)).
Vooral de scène waarin Annie een wond in Max’ arm moet verzorgen leverde hilarische momenten op, waaruit direct hun sterke band en onderlinge connectie voelbaar is. Als in: hij trekt dat bloed niet, moet daardoor kokhalzen, wat zij dan weer niet trekt en haar kokhalzen bijna doet overgaan in overgeven, wat natuurlijk niet zo slim is als je net een wond hebt ontsmet. En zo bevat de film dus meer hilarische momenten, die niet alleen het komedie-talent van het regisseursduo toont, maar zeker ook van de twee begenadigde hoofdrolspelers…

Cast & crew
Al zag ik zojuist dus op IMDb dat Billy Magnussen die drollerige sidekick met een reden zo goed weet neer te zetten. Je verwacht bij hem enkel van dit soort ‘broertje’- of ‘hulpje’-van-rollen, maar naast The Big Short en The East was hij ook al te zien in enorm goede films als I Smile Back en Bridge of Spies, terwijl hij ook te zien was in het licht verontrustende Aubrey Plaza-vehikel Ingrid Goes West. Daarnaast was hij eerder dit jaar al met Jesse Plemons te zien in de Black Mirror-aflevering USS Callister. Plemons is overigens één van die acteurs die normaliter dus in ‘serieuzere’ films als deze te zien is, mogelijk het beste te illustreren met z’n aanwezigheid in Martin Scorsese’s upcoming The Irishman (is er één film waar ik meer naar verlang dan die??!). Daarnaast was hij dit jaar ook al te zien in Spielbergs The Post, en binnenkort in Hostiles.
Naast deze hoofdrollen komen Danny – 21 Grams, The Aviator – Huston en Michael – Dexter – C. Hall ook nog voorbij, om even aan te tonen dat deze film ook wel een beetje een ‘feest der herkenning’ is. En mocht jij je net zo hard als ik het hoofd breken over wie die zwangere eigenaresse van ‘Murder We Wrote‘ (het bedrijf dat de speciale spelletjesavond organiseert) is: dat is die werkschuwe Gina Linetti uit Brooklyn Nine-Nine.
Het regieduo John Francis Daley en Jonathan Goldstein is dus mogelijk wat bekender en succesvoller als schrijversduo, want dat vervolg op National Lampoon’s Vacation (met Ed Helms) vond ik best zwaar tegenvallen. Daarom verraste Game Night me mogelijk nog wel meer, al blijf ik er dus bij dat Bateman, McAdams c.s. waarschijnlijk ook aardig wat credits verdienen hier hoor. Daley is bij jou mogelijk ook wel bekender als acteur trouwens. Hij speelde namelijk de sullige hoofdrol in Freaks and Geeks, die TV-serie van Judd Apatow waarmee James Franco, Seth Rogen en Jason Segel ooit doorbraken. Opvallend overigens dat Game Night dan weer níet is geschreven door Daley en Goldstein, maar door Mark Perez, wiens enige opvallende eerdere schrijfklus Lindsay Lohans Herbie Fully Loaded is..??

Final credits
Game NightOkay, genoeg namedropping..!
Kijk Game Night als je zin hebt in precies dat wat ook het doel is van een spelletjesavond: plezier maken en effe je zorgen vergeten. Kijk ‘m zeker niet te serieus, want dan ga je je ook echt wel afvragen hoe het verhaal überhaupt uiteindelijk zo heeft kunnen lopen als dat het loopt. En eigenlijk is dit zo’n film met een perfecte trailer: zo één die niet teveel verklapt, maar die wel precies aangeeft hoe grappig de film is. Met andere woorden: klik hier als je bovenstaande teveel lezen vond ;).

IMDb: https://www.imdb.com/title/tt2704998

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *