Ride Along 2 (2016)

Fans van Ride Along zullen van dit tweede deel waarschijnlijk net zo hard genieten. En waar ik in deel 1 nog wat onbekend was met Kevin Hart, ben ik inmiddels iets meer ‘fan’ van hem geworden, dus dat geschreeuw van hem irriteerde me nu eigenlijk niet meer. Daarnaast heeft hij een best gave chemistry met Ken – The Hangover, Community – Jeong. Deze simpele buddy-cop-movie brengt echter totaal niks nieuws, wat de film een beetje teveel doet voelen als een lange aflevering van een TV-serie. Gezien de Miami-setting zou je dan inderdaad aan Miami Vice kunnen denken, maar dan gezet in deze wat minder campy tijd. Weet je: ik ergerde me geen enkele keer, wat bij zulke films vrij uitzonderlijk is. Dat je dit echter als m’n grootste compliment moet zien, dat zegt natuurlijk wel wat over de film…

Het verhaal
Nadat Ben (Hart) in deel 1 z’n aanstaande schoonbroer James (Ice Cube) uiteindelijk aardig bij heeft kunnen staan in z’n politiewerk, is Ben in dit tweede deel inmiddels ook toegetreden tot het politiekorps. Natuurlijk nog altijd niet zo stoer als James, maar zijn enthousiasme overschaduwt z’n nogal ongeloofwaardige geklungel, wat jou als kijker direct duidelijk moet maken dat je het politiewerk in deze film niet al te serieus moet nemen. Ben staat echter op het punt te trouwen met de prachtige Angela (Tika Sumpter), maar dan moet James voor een opdracht naar Miami. Natuurlijk wil Ben graag mee, maar dat vindt niemand op het bureau een goed idee. Als blijkt dat Ben de wedding planner nogal in de weg zit, vindt Angela het eigenlijk wél een goed idee, en stuurt ze Ben dus met James op een soort The Hangover-achtige trip.

Ware het niet dat in Miami wel ‘even’ een computernerd gesproken moet worden inzake een gevonden USB-stick (met zijn ‘coderingshandtekening’ (??) erop). Deze A.J. (Jeong) is eigenlijk een veel te grote player om als nerd geloofwaardig te zijn, maar daar zette ik me vrij handig overheen. In een parallelle verhaallijn hebben we namelijk al gezien dat A.J.’s baas Antonio Pope (Benjamin Bratt) dan wel net doet alsof hij een respectabel zakenman is, maar ondertussen laat hij als haventransporteur nogal wat mensen uit de weg ruimen die niet omgekocht wensen te worden. Ben en James raken dus onbedoeld betrokken bij een heel andere zaak, waar James de appetijtelijke Maya (Olivia – The Newsroom, Magic Mike – Munn) graag bij helpt. Natuurlijk loopt ook hier Ben vaker in de weg dan dat hij helpt, maar aan alles weet je wel al hoe deze film af gaat lopen. En eigenlijk verknalden de makers het voor mij pas met de laatste grap in de film…

Ride Along 2-recensie: the boys are back in misschien wel het beste voorbeeld om de vervagende scheidslijn tussen film en TV-series te illustreren?

Crew & cast
In feite kopiëren regisseur Tim Story en het schrijversduo Phil Hay en Matt Manfredi hun eigen origineel voor zo’n 90%. Natuurlijk is de setting anders, is de relatie tussen Ben en Angela ietwat ‘gegroeid’, maar Ben moet zich nog altijd extra bewijzen ten opzichte van James. Daarnaast voelt het scenario wel een beetje aan als een invuloefening, waarop een paar plekken een licht creatieve scène bij verzonnen is. Een beetje lopendebandwerk, waar ik Luc Besson de laatste jaren ook vaak van beticht. Nu is dat hier niet zo erg, maar ik vond het wel een makkelijk bruggetje naar Story’s tweede film (hij brak ooit ‘door’ met Barbershop, dus minstens zo lang kent hij Cube ook al). Story is namelijk ook degene die Jimmy Fallons filmcarrière al vernietigde voordat die begonnen was, met de Amerikaanse remake van Luc Bessons Taxi. Daarna heeft hij twee Fantastic Four-films gemaakt, waar afgelopen jaar zelfs de remake keihard van flopte, dus dat hij überhaupt zo’n ‘grote’ films als Ride Along en dit tweede deel mocht maken, dat zou best wel eens iets met Ice Cube te maken kunnen hebben. En de ‘mainstream-isering’ van Cube voelt bij dit tweede deel eigenlijk nog wat heftiger aan, zeker omdat ik tussen beide delen in het geweldige Straight Outta Compton zag, waarin je zijn aan het revolutionaire grenzende rebelsheid van z’n jongere jaren kon zien. Naast Cube is Hart natuurlijk de grote ster van de film, en hij heeft een flinke schare fans die volgens mij alles van hem wel willen zien. Ik moest dus wel even aan hem wennen, en niet dat ik films als The Wedding Ringer en Get Hard echt positief gerecenseerd heb, daardoor ben ik zijn ‘potentie’ wel beter gaan zien. En Story zet hem hier ook gewoon op de beste manier in. Of dat je smaak is, dat weet je wel als je één van z’n eerdere films gezien hebt, want heel divers is z’n acteren nog niet geweest. Al kreeg ik zojuist wel weer een grote glimlach op m’n gezicht toen ik op IMDb zag dat hij inderdaad ook in het (voor mij) zeer verrassende Top Five zat.
Zoals ik al zei is de Kevin Hart-Ken Jeong-combi best hilarisch, zeker als ze achter in de auto een soort wedstrijdje snelpraten houden. En bij een film als deze is het natuurlijk meer dan gepast om behoorlijk ongepast te zeggen dat er wel erg fijne dames in de film zitten…

Final credits
Weet je, misschien is de Ride Along-franchise (ik verwacht nog wel wat meer delen ja) wel het beste filmvoorbeeld om de steeds vager wordende scheidslijn tussen film en series te illustreren. Daar zou iemand ooit een essay of zo over moeten schrijven, maar laat ik dat hier niet doen, want een korte simpele recensie is eigenlijk wat het beste past bij deze film.
En die begon overigens best lomp, maar verzandde uiteindelijk toch in gemakzuchtigheid. Maar irriteren, dat deed hij me dus nergens…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2869728

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *