Tracers (2015)

Als je vier B-film-schrijvers en een commercial-regisseur de beschikking geeft over een tienermeidenidool, om hem z’n fysieke mogelijkheden te laten tonen in een film over parkour, dan hoop je als producent natuurlijk dat al die tienermeiden zich lekker rebels niks aantrekken van recensenten, want het afbranden van deze film is echt zó makkelijk dat het bijna overbodig voelt. Al vroeg ik me direct na het zien van dit Taylor Lautner-vehicle wel af of ik als 13-jarig manneke mogelijk net zo pumped up zou zijn geweest als ik ooit was na het zien van The Karate Kid. Maar waar die karatefilm nog altijd redelijk ‘staat’, daar baal ik nu vooral dat ik weinig notities maakte, direct nadat ik deze film zes weken geleden in een sneak preview zag. Want eigenlijk was ik ‘m al vergeten…

Het verhaal
Cam (Lautner) is een fietskoerier in New York City. Als één van de snelste en coolste koeriers lukt het hem echter niet om genoeg geld te verdienen om een lening van een groep Chinese criminelen af te lossen. Als hij tijdens een ritje ook nog eens z’n fiets dubbel ziet klappen tegen een taxi die moet uitwijken voor de parkour-rennende chick Nikki (Marie Avgeropoulos), dan is de toon goed gezet: Cam zit in a pickle. Zeker als het Chinese incassobureau z’n huurbazin en haar zoontje bedreigt en Cam dus op straat komt te staan.

Gelukkig voelt Nikki zich wat schuldig en geeft hem een nieuwe fiets. Maar zoals het iemand die het geluk niet aan z’n zijde heeft betaamt is hij die ook vrij snel kwijt, en dan blijkt die wereld waarin Nikki zich bevindt nóg interessanter. Zeker als duidelijk wordt dat ze hun parkour-skills ook inzetten om gewaagde inbraken en overvallen te plegen. Alles onder de bezielende leiding van ene Miller (Adam Rayner), die ook nog eens Nikki’s stoere vriend blijkt te zijn. Maar waarom flirt Nikki dan zo cool mogelijk met Cam, en is die snelle wereld van Miller niet té aantrekkelijk? En waarom is Cam überhaupt ooit zo in de problemen gekomen? En lukt het hem om uiteindelijk met z’n object of affection de zonsondergang tegemoet te rijden, misschien wel in die oude muscle car die hij van z’n pa erfde, maar die nou door de Chinese maffia in beslag is genomen..?

Cast & crew
Naast Lautner snap ik de casting van Avgeropoulos wel, want zij is wel exact zo’n stoere meid waar je je als onzekere puber aan wilt vergapen. “Stel je voor dat zij mij leuk zou vinden,” zullen zich met-Cam-trachten-te-identificeren-tienerjongens graag denken. En waar dat nogal simplistisch soap-achtig kan klinken, dat past exact bij zo’n beetje alle acteurs in de film, die voornamelijk ‘bekend’ zijn van rollen in mij niet echt bekende TV-series, of als stuntmannen in andere films. Avgeropoulos’ enige herkenbare titel op haar filmografie is 50/50, waarin ze een zeer klein bijrolletje had.
Regisseur Daniel Benmayor verdient het grootste deel van z’n inkomen met het maken van commercials voor vooral automerken. Leuke kleine concepten visueel heftig en/of creatief uitwerken, daarin lijkt hij z’n plek wel gevonden te hebben. En natuurlijk mag je hem z’n droom om eens wél een goede speelfilm te maken niet afnemen, maar overtuigen doet hij met Tracers zeker niet. Maar mogelijk ligt dat grotendeels aan het materiaal waarmee hij moet werken. Natuurlijk had hij geen topacteurs tot z’n beschikking, was het scenario waarmee hij moest werken té simpel en zal er wel flink wat druk op hem hebben gelegen om gewoon een energieke film te maken, maar uiteindelijk levert dat dus een film op die op z’n positiefst gezegd simpel vermaak biedt. Echt niets meer dan dat…

Final credits
Tracers recensie: alles uitzetten en 'genieten'Nee, als je een energieke film over fietskoeriers in New York wilt zien, kijk dan Premium Rush, met Joseph Gordon-Levitt en Michael Shannon. Ook geen geweldige film, maar wel gemaakt (en geschreven) door David Koepp, die in elk geval voldoende krediet kreeg om z’n eigen film te maken. Tracers zou zomaar door Nickelodeon geproduceerd kunnen zijn (wat overigens niet het geval is), alhoewel er ook wel wat ‘schietgeweld’ in de film zit.
Mogelijk kan ik me niet meer goed genoeg verplaatsen in de tienerdoelgroep en klink ik heel oud als ik zeg het gevoel te hebben dat er ‘vroeger’ betere films gemaakt werden, maar dan zou ik Tracers veel te serieus nemen. Doe dat niet en laat jezelf anderhalf uur afleiden van waar je ook van afgeleid wilt worden. Ik weet echter wel betere afleidingsmogelijkheden…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2401097

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *