The Signal (2014)

The Signal is een relaxte trip waarover het leuk napraten is met vrienden, om exact uit te vinden hoe het ‘precies’ in elkaar zit allemaal. Daarin excelleert de film zeker niet, maar als tussendoortje is ie meer dan vermakelijk. Een beetje het alien themed jongere broertje van films als Primer en Pi, terwijl Sound of My Voice de wat meer spirituele grotere zus van deze film is. Leuk puzzelen, alhoewel die puzzel wel ietsjes minder spannend is voor mensen die een Engelse DJ kennen die eind jaren 80, begin jaren 90 een grapje uithaalde met z’n naam.

Het verhaal
Nics vriendin Haley heeft besloten het Massachusetts institute of technology (M.I.T. dus) een jaar vaarwel te zeggen om te gaan studeren aan CalTech (in Californië). Samen met hacker-maatje Jonah brengt Nic haar weg, en wat volgt is een road trip waarin je ook wel voelt dat het niet helemaal 100% goed zit tussen onze twee geliefden. Daarnaast loopt Nic op krukken, en wat daar precies aan de hand is wordt ook niet direct uitgelegd. Koppel dat aan het feit dat ze als hackers onderweg zelf gehackt worden, en je voelt zeker mee met de drang om uit te gaan zoeken wie hen zo aan het uitdagen is.
Midden in een woestijn in Nevada (hint hint) stuiten ze op een verlaten trailer, waar echter een behoorlijk immense kelder onder blijkt te schuilen. Maar voordat Nic en Jonah die volledig onderzocht hebben horen ze Haley vanuit de auto om hulp gillen, en als ze haar willen gaan helpen, blijkt dat het titulaire signaal een mogelijk wat complexere herkomst heeft dan ze hadden durven dromen. Wat volgt is een puzzel waarin onze helden hun hoge IQ’s hard nodig hebben, maar willen ze wel echt achter de waarheid komen..?

Lichte kritiek
Meer vertellen ga ik niet, want het is nu al lastig om niks te verraden. Doordat je als kijker niet meer weet dan deze zeer intelligente jochies, waarbij de liefde tussen Nic en Haley zeker wel voor een redelijke extra ‘menselijke’ (en afleidende?) laag zorgt, blijf je tot aan het eind mee gissen hoe het nou allemaal precies zit. Nu viel dat mij-dus-helaas-wel-al-bekende puzzelstukje pas tegen het eind van de film op z’n plek, maar daar stopte het plotpuzzeltje niet. Heel erg onder de indruk was ik niet van de rest van de puzzel, omdat die vooral aan je WTF?-gevoel appelleert. Ik had graag wat steviger mee gevoeld met het verhaal, al moet ik ook niet al te hard zeuren, want Nic is zeker geen ‘plat’ karakter.

Cast
Zoals het zo’n kleine en onafhankelijke film betaamt worden de hoofdrollen door onbekende acteurs ingevuld. Iets waarmee ik overigens geen kritiek wil insinueren, want zowel Brenton Thwaites (Nic) als Olivia Cooke (Haley) als Beau Knapp (Jonah) tonen hun talent wel degelijk. De Australische Thwaites was dan ook al te zien in Maleficent en maakt binnenkort z’n opwachting in een film met Ewan McGregor en een film van en met Helen Hunt, plus dat hij te zien zal zijn in Gods of Egypt (met o.a. Gerard Butler) en de volgende Pirates of the Caribbean-film. Cooke’s aankomende projecten zijn iets bescheidener, alhoewel ook de remake van Ben-Hur op dat lijstje staat. Verder was Knapp al te zien in Super 8, en is hij binnenkort te zien tegenover sterren als Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams, Liam Neeson, Casey Affleck, Ben Foster, Eric Bana, Chris Pine, Ryan Gosling, Russell Crowe en Emile Hirsh, om even een ontzettend stevige lijst namen te noemen.
Opvallendste cast-lid in The Signal is echter Laurence – The Matrix – Fishburne, die hier de leider van het onderzoeksteam speelt, dat na tracht te gaan wat er met onze drie vrienden is gebeurd in de woestijn. Verder was de aanwezigheid van Lin Shaye erg verrassend, een actrice die vrijwel elke filmfan zal herkennen, maar waarvan vrijwel niemand de naam zal kennen. Een beetje de vrouwelijke Stephen Tobolowsky. Maar waar je deze twee perfecte bijrolacteurs allemaal van kent, dat mag je mooi zelf uitzoeken, als je wilt…

Final credits
Al die namedropping hierboven is mogelijk wat overdreven, maar het toont mogelijk wel m’n verbazing, dat deze acteurs dus al een stuk verder gevorderd zijn dan ik voor het schrijven van deze recensie dacht. Meestal neig ik naar het noemen van zoveel namen als de film niet echt de moeite waard is om over te schrijven, maar daarmee zou ik The Signal te kort doen. Het is echt wel een film die menigeen met een “Wow, wat heb ik nou net allemaal gezien en hoe zit het allemaal in elkaar?“-gevoel achter zal laten. Dat in dat ‘genre’ betere films gemaakt zijn is natuurlijk helemaal niet erg, zeker als je weet dat schrijver-regisseur William Eubank nog aardig onervaren is.
En met dat in je achterhoofd verdient de film mogelijk wel meer credits dan ik hierboven mogelijk doe vermoeden…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2910814

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *